Xiaomi CEO’su Lei Jun tepkilerin odağında

Xiaomi Hindistan'da para aklama iddiası!

Akıllı telefon dünyasının önemli isimlerinden biri olan Xiaomi’nin CEO’su Lei Jun, yaptığı açıklamada sektördeki karlarının %5’i geçmeyeceği sözünü vermişti ancak gerçek hiç de öyle olmadı.

Xiaomi CEO’su Lei Jun tepkilerin odağında. Akıllı telefon dünyasında son zamanlarda gözle görülür bir değişim hali mevcut. Yakın bir zamana kadar fiyat performans ürünü olarak anılan Xiaomi, bir anda bu misyonundan vazgeçerek kendini üst segment markalar arasına atma çabasına girişti. Hatta Xiaomi çoğu kez durumu abartarak bazı modellerinin fiyatlarını dönemsel olarak Samsung ve Apple’ın bile üzerine çekti. Çinli şirketin vermek istediği mesajsa oldukça belli: “Ben artık fiyat performans markası değilim, ben artık Premium bir markayım.”

Xiaomi yardım desteğinde bulundu

Öte yandan fiyatların sürekli artmasının nedeninin maliyet artışları olduğunu söyleyen şirket CEO’su Lei Jun, verdiği bir röportajda firmanın akıllı telefon pazarındaki karının hiçbir zaman %5’i geçmeyeceğinin sözünü vermişti. Ancak ünlü araştırma ve analiz sitesi Counterpoint gerçeğin hiç de böyle olmayabileceğini ortaya çıkardı.

Xiaomi yardım desteğinde bulundu

Xiaomi CEO’su Lei Jun tepkilerin odağında

Xiaomi’nin en popüler amiral gemisi Xiaomi 12S Ultra üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, bu telefonun donanımsal maliyeti yaklaşık 520 dolar. Öte yandan telefonun satış fiyatının 899 dolar olduğu düşünüldüğünde şirketin bu telefondan elde ettiği brüt karın 379 dolar olduğu anlaşılıyor ki bunun da oranı yaklaşık %43. Bu inanılmaz bir karlılık oranı olarak görülebilir ki gerçekten de böyle bir kar yok. Çünkü henüz bunun içerisinde reklam, ar-ge, pazarlama, lojistik gibi giderler dahil değil.

Xiaomi akıllı telefon

Ancak uzmanlar tüm bu giderlerin en şişirilmiş halleriyle bile asla karı %5 seviyelerine düşürmeyeceği konusunda hem fikir. Yani uzun lafın kısası, Xiaomi CEO’su sözünde durmuş gibi görünmüyor.

Avrupa uzayda da Rusya’yla yolları ayırıyor