Avrupa Uzay Ajansı, Mars’a uzay sondası göndermek için hazırlanan projede Rusya’yla yolların ayrıldığını açıkladı.
Bildiğiniz gibi Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından hem ABD hem de Avrupa ülkeleri Rusya’ya karşı oldukça sert bir tutum sergiledi ve ciddi yaptırımları devreye soktu. Ancak bu kriz ortaya çıktığı dönemde Avrupa ülkelerinin Rusya ile pek çok ortak projesi bulunuyordu. Elbette bunların başında enerji projeleri geliyor. Ancak iki taraf arasındaki işbirliği enerji ticaretinden ve ithalat-ihracattan ibaret değildi. Çünkü Rusya aynı zamanda uzay araştırmalarının da önemli bir parçası. Rus uzay ajansı Roscosmos, bugüne kadar Avrupa Uzay Ajansı ESA ile pek çok projede işbirliği yaparken, Uluslararası Uzay Ajansı projesinde de asli aktörlerden biri oldu. Ancak uzaydaki bu işbirliği de Rusya-Ukrayna krizinin etkilerinden kurtulamadı.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Mars’a bir uzay sondası göndermek için yürüttüğü projede Rus Uzay Ajansı ile işbirliğini sonlandırdıklarını açıkladı. Elbette bu açıklama Rus cephesinde hoş karşılanmadı. Roscosmos yönetimi bu karara tepki gösterdi ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki kozmonotları Avrupa yapımı robot kolu kullanmayı yasakladı. Bu kararın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki işleyişi nasıl etkileyeceği merak konusu. Ancak istasyonun robotik kolunun mürettabatın bir kısmı tarafından kullanılamayacak olmasının çeşitli aksamalara sebep olacağına şüphe yok. Çünkü 11 metrelik bu robotik kol istasyona yanaşan mekiklere malzeme taşımak için kullanılıyor. İstasyonda bu robotik kollardan üç tane olsa da Rus tarafına da erişimi bulunan tek robotik kol Avrupa Uzay Ajansı tarafından kurulan robotik kol.
Ukrayna işgalinin ilk günlerinde gerek ESA gerekse NASA, Rus Uzay Ajansı ile ortak projelerinin bundan etkilenmeyeceğini söyleyen açıklamalar yapıyordu ancak zaman geçtikçe ipler iyice gerildi ve sonunda uzayda da ipler kopma noktasına geldi.