Uzay seyahati başvuruları başladı!

NASA James Webb Uzay Teleskobu başarıyla uzaya fırlatıldı

Türkiye, uzaya gidecek ilk Türk astronotunu arıyor. Daha önce 23 Haziran’a kadar olduğu açıklanan başvurusu süresi, bir kereliğe mahsus olmak üzere uzatıldı.

Uzay seyahati başvuruları başladı! Türkiye’nin resmi uzay kurumu olan Türkiye Uzay Ajansı, 13 Aralık 2018 tarihinde kurulmuştu. Ajans kurulduktan sonra açıkçası çok önemli bir faaliyet içerisinde bulunmadı. Ancak hem bu ajansın hem de ülkemizin uzay kaderi, yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamayla bambaşka bir boyuta evrildi.

uzay teleskobu

Yapılan açıklamaya göre, NASA tarafından gerçekleştirilecek olan uzay görevine katılmak üzere ülkemizden de bir kişi görevlendirilecekti. Söz konusu kişinin seçilebilmesi içinse, uzaya.gov.tr adresli internet sitesinden yapılacak başvuruların dikkate alınacağı duyuruldu.

astronot uzay

Uzay seyahati başvuruları başladı!

Türkiye Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, şu ana kadar bu adres üzerinden neredeyse 40 bine yakın başvuru yapıldı. Normal şartlar altında, 23 Mayıs’ta başlayan başvuru süreci, 23 Haziran’da sona erecekti. Ancak alınan karar gereği, son başvuru süresi 30 Haziran 2022’ye kadar uzatıldı. Yani eğer uzaya gitmek gibi bir niyetiniz varsa, başvuru yapmak için son 14 gününüz olduğunu bilin.

Uzaydan gelen

Öte yandan, başvurular arasından sadece 2 kişi seçilecek. Adaylar daha sonra sıkı bir eğitim sürecinden geçecek. Buna göre öncelikle Türkiye’de bir dizi eğitime tabi tutulacak olan adaylar, daha sonra eğitimlerine Amerika Birleşik Devletleri’nde devam edecekler. Tüm bu sürecin sonunda ise belirlenen kişiler 10 gün süreyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek.

Çin: “Uzaylılardan gelen bir sinyal yakalamış olabiliriz”