Türkiye Uzay Ajansı 5 milyon dolarla uzaya çıkmak istiyor! Peki bu mümkün mü?

NASA roketleri gücünü

Projesini ve hedeflerini açıklayan Türkiye Uzay Ajansı 5 milyon dolar ile uzaya çıkmak istiyor. Bu kadar küçük bir rakamla uzaya çıkmak gerçekten mümkün mü? Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen detaylara birlikte bakalım.

Henüz yeni kurulan Türkiye Uzay Ajansı, 5 milyon dolar bütçe ile birçok hedefi gerçekleştirmek istediğini söyledi. Kurum tarafından hedefler açıklandığında herkeste büyük şaşkınlık yarattı. Uluslararası Uzay İstasyonu’na Türkiye’den bilim insanının gönderileceğinin söylenmesi de bu şaşkınlığı artırdı.

Uzay Ajansı eğer bahsettiği işleri yapabilirse bu gerçekten de ülke için çok ciddi bir avantaj sunacaktır. Ancak ayrılan bütçeye bakınca bazı soru işaretleri ortaya çıkıyor.

Uzay Ajansı olan ülkeler ne kadar bütçe ayırıyor

Türkiye tarafından ayrılmak istenen bütçe 35 milyon TL. Şu andaki güncel kur ile hesaplayınca yaklaşık olarak 5 milyon dolar ayrıldığı görülüyor. Bu rakamın düşük mü yoksa yeterli mi olduğunu görmek için diğer uzay ajanslarına bakmak gerekiyor.

Türkiye Uzay Ajansı 5 milyon
Bu alandaki en büyük kuruluş hiç şüphesiz NASA. Onun bütçesi 19,5 milyar dolar seviyesinde. Avrupa’nın uzay ajansı olan ESA ise 6,27 milyar dolar bütçe ayırdı. Rusya’nın kendi uzay ajansı olarak bilinen Roskosmos ise 3,27 milyar dolar bütçe ayırıyor.

Tüm bu rakamlara bakıldığında Türkiye tarafından ayrılan bütçe gerçekten de çok küçük kalıyor. Bu rakamlarla ne yazık ki uydu fırlatmak bile büyük başarı olacaktır. Ancak ilerleyen dönemlerde bu kurum bütçesini artırabilir. Henüz kesin bir detay verilmedi.

Milli Uzay Programı duyuruldu! Ay’a gidiyoruz!

Peki siz uzay çalışmaları için ayrılan bütçeyi yeterli görüyor musunuz? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.