Venüs’e olan ilgi tüm dünya basınının gündeminde. ABD ulusal havacılık ve uzay Dairesi ile birlikte Avrupa’da da Venüs yolculuğuna başlıyor. İşte tüm bu ilginin perde arkası.
NASA 2028 ila 2030 yılları arasında Venüs’e göndermek için iki uzay aracı geliştirdi. Bu uzay araçlarının isimleri sırasıyla DAVINCI + VERITAS oldu. ABD Ulusal Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamadan birkaç gün sonra Avrupa işin içine girdi. 2030’lu yıllarda Venüs gezegenine gitmeyi planlıyorlar.
Özellikle son dönemlerde uzay alanına çok daha fazla ilgi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de bile Ay seyahati ile ilgili bazı projeler açıklandı. SpaceX gibi şirketler daha şimdiden Mars planlarını gerçekleştirmeye çok yaklaştı. Kısacası uzay sektörü hiç olmadığı kadar hareketli günler yaşıyor.
Venüs’e olan ilgi her geçen gün artıyor
Venüs ve dünya birbirinden oldukça farklı. Avrupa Uzay Ajansı Bilim Direktörü Günther Hasinger, yaptığı açıklamalarda Venüs gezegeninin dünyaya çok yakın olduğu ancak bizden farklarının bulunduğunu söyledi. Bunun nedeni birçok araştırmacı tarafından merak ediliyor.
Avrupa Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamalarda böyle bir farkın nedeninin orta çıkarılmak istendiği belirtildi. Yine Avrupa Uzay Ajansı Venus Express ile birlikte 2005 ile 2014 yılları arasında bu gezegende karbondioksitin çok yüksek olduğunu keşfetmişti. Hatta bu karbondioksit atmosferi iyice kalınlaştırmıştı. Gezegenin yörüngesine yerleşecek olan bu yeni uzay aracı birçok yeni bilgi toplayacak.
SpaceX okyanusun üstünde uzay limanı inşa edecek: Çılgın proje diye buna denir
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı bu konuda birlikte çalışmayacak. İkisi arasında işbirliği olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu konuda rekabet kaçınılmaz. Peki sizce Venüs dünyadan neden bu kadar farklı? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.