Türkiye uzayda iddialı projeler geliştirmek istiyor: Uzay Ajansı Başkanı konuştu!

NASA roketleri gücünü

Son dönemlerde Türkiye uzayda iddialı projeler ile gündeme gelmek istiyor. Konuyla alakalı birçok değerlendirme yapılsa bile yine de Uzay Ajansı Başkanının ne söyleyeceği merak ediliyordu.

Türkiye uzayda iddialı projeler ile yeni bir dönem başlatmak istiyor. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz günlerde ay yüzeyine seyahat etme ile ilgili bazı projeler anlatılmıştı. Şimdi ise Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım konu ile ilgili bazı yeni detaylar verdi. Özellikle Azerbaycan önemli bir kilit ülke olacak gibi görünüyor.

Uzay alanındaki çalışmalar her geçen gün artış gösteriyor. SpaceX gibi özel şirketlerin ortaya çıkması birçok projeyi beraberinde getirdi. Şimdi ise Türkiye bu alanda söz sahibi olmak istiyor. Bununla alakalı somut bazı adımlar atıldı.

Türkiye birçok ülke ile uzay alanında görüştü

Bazı alanlarda bireysel çalışmalar yapılabilir. Bu tür durumlarda eğer yeterli kaynak ayırırsanız gerekli başarıyı elde edebilirsiniz. Fakat uzay öyle bir alan ki bireysel çalışmak neredeyse imkansız. Bunun farkında olan birçok ülke uzay alanında işbirliği yapmaya çalışıyor.

Mesela birbirine düşman olarak bilinen ABD ve Rusya uzay konusunda çok sıkı bir işbirliği içerisinde. Bunun nedeni ise uzay konularının son derece zorlu olmasından kaynaklanıyor. Mesela Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronotları taşıyabilecek tek roket bugüne kadar hep Ruslar tarafından üretildi.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı tarafından yapılan açıklamalarda, Azerbaycan ile yakın temas halinde olacakları ifade edildi. Ayrıca 20 civarında ülke ile görüşmeler yapıldığı söylendi. Çin, Japonya, Rusya, Amerika ve Avrupa ülkeleri gibi birçok uzay devine danışıldı. Bu konuda özellikle Azerbaycan öne çıkıyor.

WhatsApp Türkiye açıklamasında bulundu!

Türkiye’nin yapacağı uzay atılımları muhtemelen Azerbaycan ile ortak bir şekilde yürütülecek. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.