Uzayda geçirilen süre astronotların beyin yapısını değiştiriyor

astronot uzay

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan dönen astronotlar üzerinde yapılan araştırma, uzayda geçirilen sürenin astronotların beyin yapısını değiştirdiğini gösterdi.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun kurulmasıyla birlikte uzayda aylarca kalınması artık astronotlar için normal bir durum haline geldi. Ancak bu duruma ne kadar alışmış olursak olalım, uzayda zaman geçirmek insan bedeni için son derece yeni bir deneyim. Evrimsel gelişimi sırasında biyolojik yapısı Dünya’nın yerçekimine adapte olan insan bedeni, uzay boşluğunun yerçekimsiz ortamında alışık olmadığı bir deneyimle karşılaşıyor. Bu durum da en deneyimli astronotları bile etkiliyor. Yapılan yeni bir araştırma ise bu etkinin farklı bir boyutunu gün yüzüne çıkardı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda zaman geçiren astronotları kapsamlı şekilde inceleyen araştırmacılar, uzayda zaman geçirmenin astronotların beyin yapısını değiştirdiğini tespit etti.

uzayda

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda zaman geçiren astronotların beynindeki perivasküler boşluğun genişlediği fark edildi. Bu değişiklik Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ziyaret eden 15 farklı astronotta gözlemlendi. Ancak bu durum sadece ilk uzay seyahatinin ardından gerçekleşiyor. İkinci kez uzaya çıkıp gelen astronotların beyninde perivasküler boşlukta ilk artıştan öte bir artış izlenmiyor. Bu da astronotların ilk seferlerinin ardından uzaydaki şartlara adapte olduğunu gösteriyor.

Beyin yapısında gerçekleşen değişiklikler endişe verici gibi dursa da bu 15 astronotun nörolojik muayeneleri bilişsel ya da görsel kabiliyetlerinde herhangi bir sorun olmadığını ortaya çıkardı. Anlaşılan o ki beyin yapısı farklılaşmış olsa da bu durum herhangi bir sağlık sorununa sebebiyet vermiyor. Yine de bu araştırma, uzay seyahatinin insan bedeni üzerindeki etkisini göstermek ve insan bedeninin adapte olma yeteneğini gözler önüne sermek açısından önem taşıyor.

iPhone 14 Max özellikleri sızdırıldı