Uyku düzeniniz bozulduysa buna çok dikkat edin: Bilim insanları uyardı

Beyin kontrolü yeni deneylerle

Uyku düzeniniz bozulduysa bazı konularda daha hassas olmanız gerekiyor. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalar büyük bir riske işaret ediyor. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen bütün ayrıntılara birlikte bakalım.

Pandemi süreci nedeniyle uyku düzeniniz bozulduysa bilim insanlarının bazı uyarıları var. Konuyla ilgili Celal Bayar Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar bazı detaylara dikkat çekiyor. Özellikle koronavirüs ile uyku arasında ortaya çıkan bağlantı endişe yarattı.

Uyku apnesi veya horlama gibi şikayetleriniz varsa Covid-19 nedeniyle ölme riskiniz çok daha yüksek. Konu ile ilgili yapılan araştırmalar bilim insanlarını böyle bir sonuca doğru yöneltti. Uyku bozukluğu olan kişiler koronavirüs geçirdiğinde bunu daha ağır bir şekilde atlatmak zorunda kalıyor. Durum böyle olunca ortaya son derece ağır bazı komplikasyonlar çıkıyor.

Uyku düzeniniz bozulduysa bağışıklık sisteminiz düşebilir

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda iyi uyumayan insanların bağışıklık sisteminde önemli ölçüde düşme eğilimi olduğu ortaya çıktı. Bağışıklık sistemini düzene sokan hormonların salgılanması uyku ile son derece doğru bir orantıya sahip. Eğer uyku süreniz azalırsa bağışıklık sisteminiz düşebilir.

Uyku düzeniniz bozulduysa

Covid-19 bağışıklık sistemi sayesinde bir ölçüde bastırılabiliyor. Ancak az uyuyan insanlar bağışıklık sisteminin düşmesi nedeniyle bu tür salgınlarla mücadele etmekte zorlanıyor. Ayrıca uyku düzeni olmayan insanlarda ölümcül komplikasyonların gelişmesi çok daha yüksek bir ihtimal. Uyku düzeniniz bozulduysa aşı olmaya ve maske takmaya daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor.

Yeni koronavirüs varyantı aşı tartışmalarını alevlendirdi: Sürekli aşı gerekebilir

Uyku aynı zamanda kalp ritminde de önemli değişikliklere neden olabiliyor. Az uyuyan insanlarda kalp yükünün bozulmaya daha meyilli olduğu görüldü. Kısacası bilim insanları uyku düzeni konusunda dikkatli olmaya davet ediyor. Peki siz pandemi süreci nedeniyle uyku problemleri yaşıyor musunuz? Konu ile ilgili fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.