Uyku deneyi ilginç sonuçlar ortaya çıkardı: Bilim insanları şaşırdı

Parkinson hastalığının belirtilerinden

Uyku deneyi ilginç bazı sonuçların ortaya çıkmasını sağladı. Bugüne kadarki en önemli uyku deneylerinden bir tanesi gerçekleştirildi. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen bütün ayrıntılara birlikte bakalım.

Bilim insanları tarafından yapılan uyku deneyi ilginç sonuçlara neden oldu. Genellikle sanatçıların kullandığı bir yöntem aslında bilimsel açıdan onaylandı diyebiliriz. Derin uykuya dalmadan hemen önce bir uyku aşaması geçirilir. Uyku ile uyanıklık arasında geçen bu süre hypnagogia olarak adlandırılır.

İnsanlar uykuda geçirdiği zamanın yaklaşık olarak yüzde 5 gibi bir bölümünü bu aşamada harcar. Gözler kapalı olmasına rağmen etraftaki sesler duyulabilir. Genelde kapalı gözlerin önünde çeşitli şekiller ve renkler belirir İşte tam da bu aşama yaratıcılığın zirve noktasıdır.

Uyku deneyi ilginç sonuçlar gösterdi

Bilim insanları 103 sağlıklı denek ile önemli bir deney yaptı. Bu deney matematik problemini çözme üzerine kuruluydu. Deneklerin bir dizideki son basamağı tahmin edip matematik problemini çözmeleri istendi. Tüm denekler aynı şartlar altında mücadele etti.

Uyku deneyi ilginç

Bu deneklere sorulan 10 matematik problemi farklı sonuçların ortaya çıkmasını sağladı. Katılımcılardan bazıları kısa bir süreliğine karanlıkta yarı yatar pozisyonda uyutuldu. Derin uykudan hemen öncesini yaşayan denekler uyandı. Bu deneklere uyumadan önce birer bardak tutmaları söylenmişti. Gözlerini kapattıkları anda bardak düştü ve uyandılar.

Kedi veya köpek besliyorsanız bilim insanlarının bir uyarısı var

Derin uykunun hemen öncesindeki hypnagogia aşamasında uyanan kişilerin matematik problemlerini daha hızlı hatırlayıp çözdükleri tespit edildi. Yaklaşık olarak yüzde 83 daha başarılı oldular. Uyanık kalanlar ise sadece yüzde 30 oranında başarı sağladı. Böylece derin uyku öncesindeki hypnagogia aşamasının aslında tahmin edilenden çok daha kritik olduğu ortaya çıktı. Peki siz bu araştırma sonuçları hakkında ne düşünüyorsunuz?