Yedi saatten az uyku yüksek tansiyon riskini artırıyor

Yedi saatten az uyku yüksek tansiyon riskini artırıyor

Uzmanlara göre yedi saatten az uyumak sağlık açısından ciddi riskler taşıyor. İşte tüm detaylar.

Uzmanlara göre yedi saatten az uyku yüksek tansiyona yol açabilir. İlk araştırmalar, yedi saatten az uykunun yüksek tansiyona yakalanma olasılığının %7 oranında artmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu. Altı farklı ülkeden bir milyondan fazla insandan elde edilen verileri analiz eden çalışma, beş saatten az uyku durumunda bu olasılığın %11’e yükseldiğini gösterdi. Araştırma ekibi, uyku miktarı ile yüksek tansiyon arasındaki ilişkide yaşa dayalı bir farklılık bulunmadığını belirtti. İran’daki Tahran Kalp Merkezi’nde kardiyoloji yardımcı doçenti Kaveh Hosseini şunları söyledi: “Uyku uzmanlarının önerdiği gibi yedi ila sekiz saat uyumak, kalbiniz için de en iyisi olabilir.”

Yedi saatten az uyku yüksek tansiyon riskini artırıyor

Amerikan Kardiyoloji Koleji’nin ABD’deki Yıllık Bilimsel Oturumunda sunulan ön bulgular, kadınların bu duruma yakalanma riskinin erkeklere kıyasla %7 daha yüksek olduğunu da gösteriyor.vAncak Hosseini, bu fark konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Araştırmanın verileri incelediği kişiler, çalışmanın başlangıcında yüksek tansiyona sahip değildi ve ortalama beş yıl içinde takip edildiler. Uyku ile yüksek tansiyon arasındaki bağlantı, kalp hastalığı riski, cinsiyet, eğitim, sigara içme durumu ve kilo gibi faktörler istatistiksel olarak ayarlandıktan sonra elde edildi. Çalışmanın araştırmacıları ayrıca insanlara uyku düzenleri hakkında sağlık uzmanlarıyla konuşmalarını tavsiye ediyor, çünkü uykuyla ilişkili solunum bozuklukları gibi durumların da kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili olduğu gösterildi.

PEUGEOT, YENİ E-5008’İ GÖRSEL ŞÖLENLE TAÇLANDIRIYOR!