Türkiye’nin deprem riski korkunç seviyelerde: İşte yeni araştırma sonuçları

Türkiye'nin deprem riski

Türkiye’nin deprem riski her geçen gün daha fazla artış gösteriyor. Yeni araştırma sonuçları bazı konularda daha dikkatli olunması gerektiğini ortaya koyuyor.

Bilim insanları uzun bir süreden beri Türkiye’nin deprem riski ile ilgili açıklamalar yapıyordu. Özellikle İstanbul en fazla uyarı alan şehir diyebiliriz. Yeni yapılan bir araştırmaya göre korkulması gereken tek şehir sadece İstanbul değil. Onunla birlikte başka bazı büyük şehirlerde de benzer problemler yaşanabilir.

Yaklaşık olarak 2,9 milyon konut 17 yaş ve üzerinde. İşte bu depremin yıkıcı etkisini korkunç seviyelere çıkarabilecek bir faktör. Özellikle Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli en problemli şehirler içerisinde yer alıyor. Buralarda bulunan yaşlı konutlar ne yazık ki hayatını kaybeden insan sayısını artırıyor.

Bilim insanları yakın ilişki tespit etti

Yaşlı konutlar ile depremde meydana gelebilecek hasar arasında güçlü bir ilişki var. Fakat bilim insanları bunu denemeden kesin bir dille ifade etmeyi sevmiyor. Bu nedenle geniş kapsamlı bir araştırma yapıldı ve sonuçlar değerlendirildi.

Türkiye'nin deprem riski

Ortaya çıkan tabloya bakıldığında nüfusun yaklaşık olarak yüzde 40 gibi bir bölümüne sahip olan bu şehirlerin aslında yaşlı statüsündeki binalarla kaplı olduğu görüldü. Bu aynı zamanda 33 milyon kişinin depremde hayatını kaybetme riskinin olduğunu gösteriyor.

Beklenen İstanbul depremi kaç büyüklüğünde olacak? Bilim insanları açıkladı

Bilim insanları genellikle böyle binaların hızlı bir şekilde güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Aksi halde hiç beklenmeyen etkilerle yıkım yaşanabilir. Bu nedenle kentsel dönüşüm daha çok güçlendirme ya da yeniden yapılanma üzerine tasarlanmalı. Peki siz deprem riski ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.