Türkiye’de akıllı telefon fiyatları ucuzlayacak mı?

Qualcomm akıllı telefon

Şu aralar en çok merak edilen sorulardan birisi de bu. Türkiye’de akıllı telefon fiyatları ucuzlayacak mı? İşte konu ile ilgili yaptığımız analiz.

Son birkaç aydır pek çok akıllı telefon üreticisi ülkemizde fabrika kurmak için sıraya girmiş durumda. Hali hazırda Samsung, Xiaomi, TCL, Oppo ve Tecno gibi isimler ülkemizde akıllı telefon imalatı gerçekleştireceğini açıkladılar.

Peki gelelim asıl merak edilen soruya. Bu telefonların Türkiye’de üretilmesi, biz kullanıcılara indirim olarak yansıyacak mı? Ya da başka bir ifadeyle akıllı telefon fiyatları düşecek mi?

Hali hazırda pek çok isim üretim bandını Türkiye’ye taşımış olsa da bu telefonların parçaları yine dışarıdan gelecek. Yani üretim bandındaki pek çok unsurun yine döviz bağlantılı olacağını söyleyebiliriz.

Türkiye’de akıllı telefon fiyatları ucuzlayacak mı?

Döviz bağlantılı bir üretimde ise fiyatlarda büyük bir düşüş beklemek yanlış olacaktır. Fakat bazı üreticiler lojistik masraflarını düşerek fiyatlarda ufak indirimlere gidebilirler. Ya da hükümet Türkiye’de üretilen telefonlar için bazı vergileri kaldırabilir.

Eğer ülkemizde üretilen cihazlardan bazı vergiler kaldırılırsa, fiyatlarda ciddi ucuzlamalar olabilir.

Kısaca toparlamamız gerekirse, akıllı telefon üreticilerin Türkiye’ye fabrika açmış olmaları, fiyatların düşmesinde tek başına önemli bir rol oynayamaz. Fakat işin içerisine yerli üretime dayalı bazı vergi afları girerse, fiyatların rengi tamamen değişecektir.

Elbette bunu zaman gösterecek. Malum henüz fabrikalar kurulma aşamasında. Dolayısıyla bu fabrikaların üretime geçmesi biraz daha zaman alacaktır.

Google Takvim masaüstünde çevrimdışı çalışabilecek