Türkiye orman yangınları konusunda çok zayıf: Akdeniz ve Ege ile bitmeyecek

iklim değişikliği dünya nüfusunu

Türkiye orman yangınları ile boğuşmaya devam ediyor. Özellikle son günlerde yangınların şiddeti büyük oranda artış gösterdi. Bu yangınların iç kesimlere kadar yayılma ihtimali var. İşte merak edilen tüm detaylar.

Küresel çapta devam eden orman yangınları Türkiye’de kontrol altına alınamayan bir boyuta ulaştı. Son günlerde yaşanan orman yangınları ile ilgili birçok spekülatif haber var. Kundaklama riskini bir kenara bırakırsak işin bilimsel tarafı bizlere önemli bir noktayı işaret ediyor. Türkiye; Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan yangınları iç kesimlerde de görebilir.

Hepimizi kahreden orman yangınları ne yazık ki bir türlü durmak nedir bilmiyor. Türkiye’nin 31 ilinde yaşanan yangınlar, hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Basına düşen görüntülere bakıldığında ortaya son derece korkunç görüntüler çıkıyor. Bilim insanları Türkiye gibi Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkelerde bu tür yangınların daha fazla görüleceğini düşünüyor.

Türkiye orman yangınları nedeniyle büyük zorluk yaşıyor

Orman yangınlarının bu kadar artmasının nedenlerinden ilki kuraklık ve sıcaklığın artması. Sıcaklık artınca sadece kısa süreli bir etki yaratmıyor. Aynı şekilde ortaya devasa bir sıcak hava dalgası çıkıyor. Durum böyle olunca orman yangınları peş peşe gelebiliyor.

Türkiye orman yangınları

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan çam ağaçları sıcak hava dalgası nedeniyle alev almaya çok müsait. Bu nedenle mevcut bitki örtüsü yangın çıkma riskini ciddi şekilde artırıyor. Ayrıca istilacı türlerin orman yangınları ile birlikte artış göstermesi daha yoğun yangınlara neden olacak gibi görünüyor.

İklim değişikliği araştırmaları erkekleri suçluyor: Kadınlar daha masum çıktı

Bilim insanları iklim değişikliği nedeniyle orman yangınlarının çok daha fazla ülkede görüleceğini düşünüyor. Tüm dünyanın doğayı koruması ve iklim değişikliğine neden olan etkenleri ortadan kaldırması gerekiyor. Aksi halde bu tür yangınlar ülkenin iç ve kuzey bölgelerinde de görülebilir. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?