Amerikan Senatosu TikTok’un yasaklanmasına onay verdi

tiktok

ABD, TikTok’un peşini bırakmıyor. Uygulamanın devlete ait cihazlarda kullanılmasını yasaklayan yasa tasarısı Amerikan Senatosu’nda kabul edildi.

Bildiğiniz gibi son dönemde internet dünyasında TikTok rüzgarları esiyor. Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu video paylaşım uygulaması, özellikle gençler arasında en çok kullanılan uygulamalar arasına girmiş durumda. Uygulamanın hızla yükselmeye devam etmesi, YouTube ve Instagram gibi en tepede yer alan uygulamaların bile zirvedeki yerini tehdit ediyor.

Çin çıkışlı bir uygulamanın tüm dünyada böylesine büyük bir etki alanına sahip olması, tahmin edileceği gibi ABD cephesinde pek hoş karşılanmıyor. Son günlerde üst üste gelen haberler, Amerikan yönetiminin TikTok’tan ne kadar rahatsız olduğunu gözler önüne seriyor. Hatırlarsanız daha birkaç gün önce, uygulamanın ABD’deki kullanımının tamamen yasaklanmasını öneren bir yasa tasarısı ABD Kongresine sunulmuştu. Daha Kongre’nin bu yasa tasarısına nasıl yaklaşacağı belli olmadan, bu kez de Amerikan Senatosundan benzer bir haber geldi.

TikTok kullanıcı deneyimini değiştiriyor

Amerikan Senatosu, TikTok’un devlete ait cihazlarda kullanılmasını yasaklayan yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Bundan sonra uygulama, devlet görevlilerine ait telefonlara ya da tabletlere kurulamayacak ve bu cihazlarda kullanılamayacak. Bu yasa tasarısını Senato’ya sunan Senatör Josh Hawley’nin uygulamaya yönelik “Çin’in Truva Atı” tanımlaması, diğer senatörlerde de karşılık bulmuş gibi görünüyor. Bu kararın yürürlüğe konması için Amerikan Temsilciler Meclisi’nden geçmesi gerekiyor ama Senato’da oybirliğiyle alınan bu karar, Temsilciler Meclisi’nin de benzer bir tutum sergileyeceğini düşündürüyor.

Bildiğiniz gibi TikTok’un ABD’li kullanıcılarının verilerini Çin hükumetiyle paylaştığı yönündeki iddialar sık sık gündeme geliyor. Bu endişeler şimdiye kadar büyük ölçüde sözde kalmış olsa da bu durum hızla değişiyor. Şimdi gözler ABD Kongresine çevrilmiş durumda. Çünkü oradan da benzer bir karar çıkarsa uygulama sadece devlet telefonlarında değil tüm ABD’de yasaklanacak.

God of War dizisi Amazon’dan ilk sezon onayını kaptı