TikTok veri ihlali çocuklara kadar uzandı: Büyük davalar açılıyor

Tiktok gizlilik ayarlarını değiştirdi!

Uzun bir süredir tartışma konusu olmaya devam eden TikTok veri ihlali çocuklara kadar uzandı. Özellikle son dönemlerde birçok çocuğun verilerinin ihlal edildiği ifade ediliyor. İşte merak edilen tüm detaylar.

Sosyal medya platformları her geçen gün daha fazla artış gösteriyor. Bazı platformlar diğerlerine göre çok daha hızlı bir şekilde büyürken kimileri ise geri planda kalabiliyor. Donald Trump gibi birisinin bile sosyal medya platformu kurabildiği bir dünyada çocuklar pek güvende değil. Özellikle TikTok gibi uygulamalar çok ağır eleştiriler altında kaldı.

Hollanda Piyasa Enformasyon Araştırma Vakfı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda uygulamanın çocuklara ait birçok veriyi çaldığı ifade ediliyor. Üstelik veriler alınırken çocuklara hiçbir şekilde danışılmadı. TikTok bu konuda veri depolayan bir uygulama gibi gösterildi.

TikTok veri ihlali çocuklara zarar verebilir

Sosyal medya platformları normal şartlarda kullanıcı verilerini alabilir. Ancak burada asıl şart kullanıcının bundan haberdar olması ve gerekli izinleri vermesi. Eğer gerekli izinler verilmezse bu durumda veri ihlali yapıldığı söylenebilir.

TikTok veri ihlali çocuklara

Yapılan araştırmalar ise tam olarak böyle bir konuya parmak basıyor. TikTok hiçbir şekilde çocuklardan ya da ebeveynlerden izin almadan kullanıcı verilerini depoladı. Özellikle Avrupa Birliği Kurumları TikTok uygulamasına birçok mektup gönderdi. Ancak çoğundan sonuç alınamadığı ifade edildi. 16 yaşından küçük bireylerin ebeveynlerine bu durum anlatıldı ve dava açıldı.

TikTok akımı çocukların hayatını riske atıyor: TikTok yasaklanmalı mı?

Ebeveynler tarafından uygulamaya açılan dava oldukça büyük. Avrupa’daki 64 bin ebeveyn TikTok platformuna 1,4 milyar euroluk dava açtı. Şirket eğer suçsuz olduğunu kanıtlayamazsa bu ücreti ebeveynlere verecek. Peki sizce gerçekten de TikTok çocukların verilerini topluyor mu?