Telegram kripto para planına ABD engeli

telegram kripto

Dev sosyal medya ve internet servisleri kripto para yayınlayıp kendi eko sistemlerini oluşturmak için birbirleriyle yarışıyor ancak devletler bu yarıştan hiç memnun değil. Telegram krip para planı da şimdi ABD engeline takıldı. 

Telegram kripto para çıkardı ama ABD izin verdi mi bakalım?

Facebook’un Libra’sı ABD ve dünya ekonomisi için ne kadar tehlikeliyse, Telegram gibi yüz milyonlarca aktif kullanıcısı olan bir mesajlaşma sevisinin kendi kripto para birimini yaratması da o kadar riskli. Üstelik Telegram bir Rus şirketi olarak ABD’nin daha da tepkisini çekiyor.

ABD’de Sermaye Piyasaları Kurulu olarak görev yapan regülatör kurum SEC, Telegram’ın ABD’de kripto para satışına onay vermediğini açıkladı. ABD gibi dev bir pazara giremediğinde ise kripto paranın ölü olarak doğma riski büyük.

Telegram’ın yayınladığı kripto para birimi Gram, şimdiden dünya çapında 2.9 milyar adet satılmış durumda. Ayrıca dünya çapında satış yapan 171 marka da Gram kullanmaya başladı. Yani ürünlerini Telegram üzerinden, Gram ile satın almak mümkün. Gram kullanıcıları şimdiye dek 1.7 milyar dolarlık alışveriş yaptılar. Elbette Rus şirketi bu alışverişlerin tümünden küçük bir komisyon alırken, Ancak SEC, en başında dijital parayı kendi üretip satmış olduğu için bu paranın büyük kısmı şirketin kasasına en baştan girmiş bulunuyor.

ABD vatandaşlarına 1 milyar adet Gram satılmış

Ancak piyasadaki 2.9 milyar adedet Gram’ın 1 milyar ABD’de bulunuyor ve SEC Telegram’ın ABD’deki kripto para yayını yasalarına uymak zorunda olduğunu belirterek Gram kullanımına izin vermeyeceğinin altını çiziyor.

Hatta şirketi şimdiden yasa dışı para toplamak ve ABD vatandaşlarını dolandırmaktan suçluyor. Bu da Telegram yöneticilerinin uluslararası seyahatlerde ABD tarafından tutuklanabilmesine neden olabilecek. Telegram yönetimi ise Gram satın almış ABD vatandaşlarının 31 Ekim’e kadar ellerindeki Gram’ı Telegram’a geri satabileceklerini açıkladı. Kripto para piyasasında büyük bir tartışmanın fitili ateşlenmiş gibi görünüyor.

Nobel Kimya Ödülü Lithium-ion pillerine verildi