Rus mesajlaşma yazılımı, bir süredir satışını yaptığı kripto parası Gram’ın operasyonunu durdurduğunu açıkladı. Peki ne oldu?
Birkaç sene önce Telegram kripto para geliştireceğini duyurarak dijital para sektörüne giriş yaptı. Gram adını verdiği kripto parasını piyasaya süren Telegram 1.7 milyar dolarlık satış da yaparak önemli bir başarı elde etti.
ABD tehdit etti, Telegram kripto para işinden çekildi
Ancak bu başarısı, ABD’nin sermaye piyasası kurulu SEC’in dikkatini çekti ve Telegram’ı “SEC’ten izin almadan sermaye/para toplamakl” suçlayarak operasyonunu durdurmasını emretti.
Rus geliştirici Pavel Durov ise SEC’in ABD dışındaki ülkelerde yapılan kripto para operasyolarına karışamayacağını savunarak bu SEC’i ciddiye almadı. Ancak SEC, ABD vatandaşlarının da Gram satın aldığını savunarak iddiasını savunmaya devam etti. İş şimdi, Telegram’ın ABD içinde yasaklanması ve hatta Durov’un ABD vatandaşlarını dolandırmakla suçlanmasına kadar geldi.
Öyle görünüyor ki, Telegram uygulamasının geliştiricisi Durov bu riski almak istemedi ve Telegram kripto parası Gram operasyonunu durduklarını açıkladı. ABD devleti, Dolar’ın yerine geçebilecek kadar güçlü dijital para birimlerinin hayata geçmesine izin vermiyor. Bu konudaki en büyük risklerden biri ise 2.5 milyar kullanıcısı bulunan Facebook’un dijital para operasyonuydu. ABD devleti Zuckerberg’i çok sert dille uyararak Libra’yı piyasaya sürmesini engelledi.
Steam yaz indirimleri 2020 ne zaman başlayacak?
Telegram geliştiricisi Durov, “ABD, kendi vatandaşları da Gram kullanmak isteyebilirmiş diye, kendi mahkemelerinden, dünyanın baka bir ülkesinde kurulmuş bir finansal servisi kapatma emri gönderdi,” diyerek duruma isyan etti.
ABD daha önce de kendi finansal çıkarlarına ters düşen işlemler yaptığı için Halk Bankası yöneticisini tutuklamış, ayrıca Apple’ın pazar payını küçülten Huawei’nin yöneticilerinden birini Kanada’da tutuklatmıştı.
Durov’un bu örneklerden çekinerek, ABD’nin Rusya’da yasal olarak hiçbir geçerliliği olmayan emrine uymayı tercih ettiği düşünülüyor. Aksi halde Telegram uygulamasının kurucusu Durov’un Rusya’dan çıkıp ABD ve müttefiki Avrupa ya da Uzak Doğu ülkelerinde seyahat etmesi, iş görüşmeleri yapması mümkün olmayacaktı.