Telegram beklenmeyen bir hamle yaptı

Telegram kullanıcı sayısı

Rus hükümeti Telegram üzerinde hala güçlü bir etkiye sahip. RadioFreeEurope, Telegram’ın bu hafta sonu yapılacak parlamento seçimlerinde oylama sırasında Rus muhalefet lideri Alexei Navalny’nin Telegram sohbet botlarının tümünü geçici olarak engellediğini bildirdi. İşte detaylar.

Şirketin kurucusu Pavel Durov, Telegram uygulamasının seçimler sırasında kampanya yapılmasını yasaklayan bir seçim yasasını onayladığını duyurdu. Söz konusu yasa “meşru” olarak nitelendirildi. Telegram, Rusya’nın politikalarına itiraz edebilir, ancak Rus yasalarına meydan okursa sakinlerini nispeten güvenli bir ifade özgürlüğünden mahrum bırakma riskiyle karşı karşıya kalır.  Telegram’ın belli bir ülkedeki politikaya uyması normalde söz konusu değil. Şirket her ülkede eşit şartlar üzerinde uygualamalar sunuyor. Ancak şirket yine de bir istisna yapmış gibi. Popüler mesajlaşma uygulaması Rus muhalefet lideri Alexei Navalny’nin Telegram sohbet botlarının tümünü geçici olarak engelliyor.

Telegram beklenmeyen bir hamle yaptı

Vladimir Putin yönetimindeki Rusya, Navalny’nin kendisine karşı eylemler ve daha geniş “Akıllı Oylama” çabalarını bozmak için uzun süredir devam eden bir çaba içinde. Rus hükümeti her türlü siyasi muhalefeti rutin olarak çökertti. Yetkililer hem Apple’ı hem de Google’ı para cezasıyla tehdit etti. O derece ki Akıllı Oylama’ya erişim sağlayan internet altyapısını kıstıracak kadar ileri gittiler. Motivasyon ne olursa olsun, karar, teknoloji firmalarının Rusya’da farklı yaptırımlar uygulama eğiliminde olduğunun altını çiziyor. Uygulamalar ülkede herhangi bir şekilde var olmak istiyorlarsa hükümeti kızdırmayı da göze alamazlar.

Hyundai, Boston Dynamic’in robotlarını güvenlik müfettişi olarak işe alıyor