WhatsApp ile girdiği rekabette çok büyük bir avantaja sahip olan ve hızlı bir gelişim gösteren Telegram, erişim yasağı olan ülkelerde iyi gelişmeler yakalıyor.
Rusya’da uzun bir süredir Telegram erişim yasağı bulunuyordu. Rus bilişimci tarafından bu uygulamanın geliştirilmesi ne yazık ki kendi ülkesinde engellenmesine mani olamadı. Dünya genelinde gizliliğe verdiği önem aslında bir noktada firmanın en büyük açığı oldu. Hiç kimsenin bilgilerini sızdırmadığını ve devletlerle paylaşmadığını söyleyen Telegram yetkilileri, özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyük baskı altındaydı.
Telegram yasağı Türkiye’yi de etkiliyor
2017 yılında Rusya ve Telegram arasında büyük bir kriz patlak verdi. Rusya’da meydana gelen saldırıların ardından Telegram uygulaması yetkililere hiçbir bilgi vermedi. Bunun üzerine uygulama Rusya’da kaldırıldı.
Gerekli bilgilerin Rusya Federal Güvenlik Servisi ile paylaşılmadığı gerekçesi ile yapılan yasaklama, 2020 yılına kadar devam etti. Uygulamanın dünyanın hiçbir ülkesi ile mesajları paylaşmadığı biliniyor. Özellikle de bu yönü nedeniyle çok büyük bir dikkat toplamayı başaran şirket, ne yazık ki fazla dayanamadı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ile istenilen mesajları paylaşmayan Telegram 2 yılı aşkın bir süredir yasaktı.
Google Arama trendlerinde en çok deniz şemsiyesi arandı
Rus savcılar ve Telegram yetkilileri bir araya gelerek konuyu yeniden görüştü. Uygulama kurucusu ve Rus yetkililer konu ile ilgili anlaşmaya vardı. Normal şartlarda Rus mahkemeleri tarafından para cezasına çarptırılmıştı. Bu ceza da kalkmış oldu. Konuyla ilgili detaylar ve uygulamanın ne tür tavizler verdiği henüz bilinmiyor. Ancak Türkiye gibi ülkelerde de yasaklanma ihtimali bulunan Telegram, mesajlarımızı bütün Dünya hükümetleri ile paylaşabilir. Bakalım ilerleyen zamanlar bize uygulamanın gizliliği ile ilgili ne gösterecek?