Starlink uydu hizmeti hacklendi!

Starlink projesi iptal edilme

Elon Musk’ın en önemli projelerinden biri olan ve şimdiden ulaştığı kullanıcı sayısıyla başarısını kanıtlayan Starlink uydu hizmeti, oldukça önemli bir güvenlik açığıyla gündeme geldi.

Starlink uydu hizmeti hacklendi! Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın yaşanan teknoloji çağını değiştirmek gibi çok ütopik bir fikri var. Bu konuda birçok girişimi bulunan ünlü milyarderin hayata geçirdiği en önemli yeniliklerinin başında ise Starlink uydu sistemleri geliyor. Bugüne kadar uydu sistemini geliştirebilmek için uzaya yüzlerce roket gönderen Elon Musk, uydu sisteminin yıldan yıla katlanarak büyüyeceği konusunda ise iddialı.

elon musk

Öte yandan başta Çin olmak üzere dünya genelindeki pek çok ülke, bu uydu sisteminin devletlerin ulusal güvenliklerini tehdit edebileceğinden ve haberleşme kanallarının takip edilebileceğinden endişeli. Her ne kadar Elon Musk böyle bir durumun söz konusu olmayacağını defalarca dile getirmiş olsa da, bir grup araştırmacı tarafından gerçekleştirilen kontroller, Starlink uydu sistemlerinin basit bir ARM cihazıyla hacklenebildiğini gösterdi.

SpaceX Starlink

Starlink uydu hizmeti hacklendi!

Hatta araştırmacılar işi bir adım daha ileri taşıyarak normal şartlar altında kullanıcılar tarafından erişilemeyen bölümlere bile erişebildiklerini duyurdu. Bu açıklamanın üzerine harekete geçen SpaceX, araştırmacıları tebrik ederek sistemsel bir açığı ortaya çıkarttıklarını itiraf etti.

SpaceX 60 Starlinkuydusu tasari

Bu açıklamanın hemen ardından ikinci bir açıklama yapan SpaceX ekibi, bu defa yazılım açığının kapatıldığını duyurdu. Ancak bu açıklama sistemi hackleyen araştırma grubunu tatmin etmedi. Öyle ki grup sözcüsü, bu sorunun yazılımdan ziyade donanım kökenli olduğunu ve bu nedenle uydu sisteminde kullanılan işlemcilerin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Metallica solisti James Hetfield paylaşımı ile olay oldu