Spot Bitcoin ETF kararları ertelendi, Bitcoin düştü

Bitcoin boğa koşusu BTC

SEC’in Bitcoin ETF kararının ardından Bitcoin yeni güne 26.000$ seviyesinde başladı. Ethereum ve altcoinler de %4-5 geri çekilme ile lider kripto para birimini takip etti. Kripto para piyasasının toplam değeri ise 1,02 trilyon dolar seviyelerinde.

Geçtiğimiz gün Grayscale, SEC’e karşı açtığı spot BTC ETF davasını kazanmış ve mahkeme, regülatörün kararını tekrar gözden geçirmesi gerektiğine hükmetmişti. Bu haberle dünyaca ünlü varlık yönetim şirketlerinin spot Bitcoin ETF başvurularının da onaylanma ihtimalleri artmıştı. İhtimallerle Bitcoin %6 yükselişle hareketlilik gösterirken dün SEC’in spot BTC ETF kararı Bitcoin’de düşüş getirdi.

Dün SEC, Wisdomtree, Invesco Galaxy, Valkyrie, Fidelty, VanEck, BlackRock ve Bitwise tarafından önerilen spot BTC ETF’lerine ilişkin kararını ertelediğini açıkladı. Beklentiler kararın ertelenmesi yönündeydi, bir sonraki kararların ise 16-17-19-21 Ekim tarihlerinde verilmesi bekleniyor. Kararların bir kez daha ertelenmesi halinde bütün Spot Bitcoin ETF’ler için son tarih ise Mart 2024 olarak karşımıza çıkıyor.

Bitcoin boğa koşusu BTC

SEC’in bu kararı almasıyla birlikte BTC , Grayscale’ın SEC davasını kazanmasıyla yükseldiği 27.580$’dan tekrar 26.000$ seviyelerine geriledi. Yaklaşık %5 düşen BTC’le beraber lider altcoin Ethereum’la birlikte diğer altcoinler de %4-5’leri düştü. Yeni günde karışık bir seyrin hakim olduğu kripto piyasasının toplam değeri ise tekrar 1.02 trilyon dolar seviyelerinde. Son 24 saatte altcoinler arasında ayrışan JOE %30’luk en çok kazandıran kripto varlık olarak yerini aldı.

Kripto piyasasındaki düşük hacim devam ederken global bir borsanın yaptığı araştırmada Türkiye’deki kripto yatırımcı sayısının ayı piyasasına rağmen yaklaşık bir buçuk yılda %12 artış gösterdiği görülüyor. Kripto piyasası yüksek enflasyondan korunmak için bir sığınak haline gelirken, yatırımcıların %58’nin  uzun vadeli yatırımcı olması ise dikkat çekti.

Makro gündemde dün ABD’den açıklanan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi Temmuz’da aylık bazda %0,2 ile nispeten sınırlı bir oranda artış kaydetti. Kişisel gelirlerdeki artış beklentilerin altında kalırken, kişisel harcamaların aylık bazda %0,8 artış kaydetmesi ABD’de ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte olumlu görünümünü koruyacağı yönündeki görüşleri arttırdı. Bugün ABD’den açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisi tüm piyasalarda merakla beklenirken verinin olumlu gelmesi kriptolarda volatiliteyi arttırabilir.

NFT balonu söndü mü?