SpaceX, Ukrayna’nın Starlink’i kullanmasını istemiyor

SpaceX, Ukrayna'nın Starlink'i kullanmasını istemiyor

Elon Musk’ın SpaceX şirketi, Rus işgalini püskürttüğü için Ukrayna’ya Starlink hizmeti sağlamaya istekli olabilir, ancak bir şartla. İşte detaylar.

Elon Musk SpaceX uydu internet teknolojisinin her türlü amaç için kullanılmasından memnun değil. İşletme şefi Gwynne Shotwell, bir Federal Havacılık İdaresi konferansında konuklara SpaceX’in Starlink’in askeri dronları kontrol etmek için kullanımına itiraz ettiğini söyledi. Shotwell, şirketin, askerlerin iletişim için uydu geniş bant kullanmasına aldırış etmese de, platformun “saldırı amaçlı” kullanılacağı anlamına gelmediğini söylüyor. Yönetici, SpaceX’in Ukrayna’nın Starlink’i savaş uçaklarıyla kullanma yeteneğini sınırlayabileceğini ve bunu zaten daha önce yaptığını da ekliyor. Şirket, sahada kullanımı nasıl engellediğini açıklamadı.

SpaceX, Ukrayna'nın Starlink'i kullanmasını istemiyor

Ukrayna ise alarma geçmediğini söylüyor. Ulusal güvenlik konseyi sekreteri Oleksiy Danilov, Washington Post’a ülkenin askeri operasyonlar için yalnızca Starlink’e güvenmediğini ve yalnızca bazı durumlarda “saldırı araçlarını değiştirmesi” gerekebileceğini söyledi. Bu arada İçişleri bakanlığı danışmanı Anton Gerahchenko, Ukrayna’nın saldırmak yerine “özgürleştirdiğini” ve Starlink’in “yüzbinlerce hayatı” kurtardığını savunuyor. Starlink, geçen yıl Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna’da yaşam için önemli olduğunu kanıtladı. Ülke, hizmeti karasal internet erişimine güvenemeyen siviller, devlet kurumları ve askeri birimler arasında bağlantı kurmak için kullanıyor. Dronlar için bu, Ukrayna’nın keşif uçuşlarını, uzun mesafeli hedeflemeyi ve bombalı saldırıları koordine etmesine izin verebilir. Henüz olay ile ilgili net bir sonuç çıkmadı.

Android 14 güncellemesi alacak Samsung telefonlar