Twitter, yasaklanmış hesaplardan milyonlarca dolar kazanıyor

Twitter bu uygulamanın fişini çekti

Yeni bir rapora göre Twitter, en rezil kullanıcılarından bile milyonlarca dolar kazanıyor. İşte tüm detaylar.

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi’nden (CCDH) yapılan yeni araştırma, Twitter bünyesinin bir zamanlar platformdan yasaklanan yalnızca 10 hesaptan “yılda 19 milyon dolara kadar reklam geliri elde edeceğini” tahmin ediyor. Rapor, daha önce “nefret dolu içerik ve tehlikeli komplolar yayınlamaktan” yasaklanan 10 hesapla mevcut etkileşimi inceledi. Elon Musk’ın Twitter’ı devralmasının ardından hesaplar eski haline getirildi. Grup, Andrew Tate, Daily Stormer’ın kurucusu Andrew Anglin, önde gelen aşı karşıtı Robert Malone ve Gateway Pundit’e ait olanlar da dahil olmak üzere aşırılıkçılık ve komplo teorileriyle ilişkili bir dizi yüksek profilli hesap içeriyor.

Twitter, yasaklanmış hesaplardan milyonlarca dolar kazanıyor
FILE PHOTO: Elon Musk’s twitter account is seen on a smartphone in front of the Twitter logo in this photo illustration taken, April 15, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Erişimlerini ve katılımlarını tahmin etmek için CCDH, 47 günlük bir süre boyunca bu hesaplardan gelen yaklaşık 10.000 tweet’i analiz etti. Analizlerine göre, “ortalama bir günde, on hesaptan gelen tweetler toplam 54 milyon gösterim aldı” diye yazıyorlar. “Bu ortalamayı 365 gün boyunca tahmin edersek, hesapların bir yıl boyunca yaklaşık 20 milyar gösterime ulaşması beklenebilir.”

Bu gösterimlerin platforma ne kadar reklam geliri getirebileceğini belirlemek için CCDH, yalnızca raporda adı geçen 10 kullanıcıyı takip eden üç yeni Twitter hesabı oluşturduğunu söylüyor. Yazarlar, reklamların yaklaşık her 6.7 tweet’te bir göründüğünü buldu. Ardından, “Twitter reklamlarının 1.000 gösterim başına ortalama 6,46 ABD dolarına mal olduğunu” tahmin eden analitik firması Brandwatch’ın verilerini kullanan CCDH, “hesaplar genelinde tahmini yıllık reklam gelirlerinde toplam 19 milyon ABD dolarına varan bir rakam” buldu.

Tahminler, Twitter’ın bu kullanıcılardan ne kadar kazanabileceğinin kesin bir hesabı olmasa da, kutuplaşma yaratan hesapların platform için ne kadar değerli olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, daha da tartışmalı kullanıcıları geri getirerek platformun ne kadar kazanacağının altını çiziyor.

Raporda adı geçen tüm hesaplar bir zamanlar platformdan kalıcı olarak yasaklandı, ancak Musk’ın yasayı çiğnemeyen kullanıcılara “genel af” çıkaracağını söylemesinin ardından eski durumuna getirildi. Platform ayrıca kısa süre önce daha önce yasaklanmış daha fazla kullanıcının askıya alınmalarına itiraz etmesine izin vermeyi planladığını duyurdu.

Android 14 güncellemesi alacak Samsung telefonlar