Space X’in Falcon9 roketi uzayda infilak etti

ff2

Space X’in Falcon 9 roketi, 344 başarılı fırlatmanın ardından ilk kez kaza yaşadı. İnsansız uçuşta Starlink uydularını yörüngeye taşıyan roket, teknik bir arıza nedeniyle uzayda infilak etti.

Space X’in Falcon 9 roketi fırlatmanın ardından ikinci aşama roket motorunda ateşleme arızası meydana geldi. Kamera kayıtlarında, roketin dış gövdesinde çok miktarda buz biriktiği görülüyor. Bu durum, roketin stabilitesini etkileyerek kazaya yol açtı.

Araçtan ayrılan Starlink uyduları, planlanan yörüngeye ulaşamadı ve ikinci aşama roketin uzayda infilak ettiği açıklandı. Sığ bir yörüngeye yerleştirilen 20 Starlink uydusu, Dünya atmosferine yeniden girecek ve yanarak yok olacak.

Space X

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından yapılan açıklamada, şirketin arızanın nedenini araştıracağı ve roketi tamir edene kadar fırlatmaların durdurulacağı belirtildi. FAA’nın onayını alana kadar Falcon 9 roketleri yere indirilecek. Bu süreç, arızanın ciddiyetine ve düzeltme planına bağlı olarak birkaç hafta veya ay sürebilir.

Bu kaza, 2016’dan beri 344 başarılı fırlatmanın ardından Falcon 9 roketlerinin ilk kaza olayı olarak kayıtlara geçti. NASA, astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımak için Falcon 9 roketlerini kullanıyor, ancak bu olayla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Elon Musk, Neuralink çipi 1.000’den fazla hastaya yerleştirileceğini söyledi