Elon Musk’ın uzay gemisi üreten şirketi SpaceX, Starlink uydu ağını kurmak için yörüngeye bir parti daha mikro uydu fırlattı. Ancak uyduları yörüngeye taşıyan SpaceX Falcon 9 roketi dünyaya dönüşte okyanustaki iniş patformuna inmeyi başaramadı ve sulara gömüldü.
SpaceX’in hızlı, küçük ve ekonomik Falcon 9 roketleri, uzaya erzak ve uydu taşımak için düşük maliyetli operasyonları ile tanınıyor. Ancak SpaceX son bir kaç ayda çok fazla Falcon 9 roketini inişler sırasında kaybetmeye başladı.
SpaceX Falcon 9 roketi hız rekoru kırdı
Yörüngede şimdilik sadece birkaç yüz tane uydusu bulunan Starlink’in tam anlamıyla faaliyete geçmesi için 45 bin mikto uyduyu yörüngeye taşıması gerekiyor. Bu nedenle de her 15 günde bir Falcon 9 roketleriyle uyduları yörüngeye fırlatmayı planlıyordu.
Deniz düşen Falcon 9 roketi ise yörüngedeki görevini en hızlı şekilde bitirip geri dönmesiyle bir rekor kırmış oldu. Roketin ateşlenip uzaya çıkması, gövdesindeki uyduları yörüngeye bırakıp dünyaya geri dönmesi ve denize düşmesi, sadece 8 dakika 24 saniye sürdü.
NASA 4 yeni uzay görevi için startı verdi
Bu hız rekorlarıyla SpaceX, uzay çalışmalarının artık pratik, hızlı ve düşük maliyetli bir operasyon olacağının da işaretini vermiş oluyor. Ayrıca 42 bin uydunun yörüngeye ulaşması için roketlerin çok daha hızlı hareket edip geri dönmesi ve yeniden uçuşa hazırlanıp geri fırlatılması gerekiyor. SpaceX Starlink ağını kurduğu sıraca kazanacağı bu deneyimle uzay taşımacılığında yeni bir dönem açmış olacak gibi görünüyor.