Blue Origin uzay roketi havada infilak etti

Blue Origin

Blue Origin’in dün fırlattığı New Shepard modeli uzay roketi, uzaya yükseldiği sırada alev alarak havada infilak etti.

Başarıyla fırlatılan uzay roketleri söz konusu olduğunda daha çok SpaceX’ten söz ediyor olsak da aslında Jeff Bezos’un Blue Origin şirketi de bu alanda oldukça önemli işlere imza atıyor. SpaceX gibi Blue Origin de bugüne kadar pek çok başarılı fırlatmaya imza attı. Hatta bugün SpaceX ile birlikte uzay seyahati konusunda en önde gelen iki şirketten biri olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu durum şirketin zaman zaman uzay roketleri sorun yaşamadığı anlamına gelmiyor. Bunun son örneği dün yaşandı.

Dün, yani 12 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirilen fırlatma sırasında şirketin uzay roketi uçuş ortasında alev alarak havada infilak etti. Neyse ki bu insansız bir uçuştu. Bu sayede ne patlama sırasında ne de yere düşen parçalar yüzünden kimse yaralanmadı.

Blue Origin 2

Şirketin Texas eyaletindeki hava üssünden fırlatılan New Shepard modeli uzay roketi, 2015’ten bu yana 17 insansız, 6 da insanlı uçuşu başarıyla gerçekleştirmiş, güvenliğinden şüphe edilmeyen bir roketti. Ancak dün yaşanan hadise New Shepard’ın da zaman zaman sorunlarla karşılaşabileceğini hatırlatmış oldu.

Fırlatıldıktan sonra ilk başta sorunsuz bir şekilde uzaya yükselecekmiş gibi görünen New Shepard, ilk 65 saniye sorunsuz ilerledi. Ancak 27.800 feet’e ulaşıp saatte 1000 kilometre hıza ulaştığı sırada bir anda roketin tabanında büyük bir alev belirdi ve sadece bir saniye sonra roket havada infilak etti. New Shepard’ın havadaki patlama anını gözler önüne seren video yayınlandı.

Böyle durumlarda devreye girmesi için tasarlanmış olan acil durum kaçış sistemi devreye girdi ve uzay roketinin içindeki kapsülü yüksek bir hızla patlamadan uzağa fırlattı. Bu kapsül daha sonra güvenli bir şekilde yeryüzüne indi. En azından kapsülün başarıyla fırlatılması, ileride insanlı bir görevde böyle bir aksilik yaşanması durumunda acil durum kaçış sisteminin oldukça faydalı olabileceğini gösterdi.

OnePlus 11 Pro tasarımı ortaya çıktı