Baba olmak erkeklerin beynini değiştiriyor!

Baba olmak erkeklerin beynini değiştiriyor!

Baba olmanın erkeklerin beyninde bazı değişikliklere sebep olduğu iddia ediliyor. İşte tüm detaylar.

Yeni araştırmalar babalığın erkeklerin beyin kimyasını değiştirdiğini gösteriyor. Cerebral Cortex bilimsel dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, ebeveyn olmak, erkeklerin beyinlerinin bebekleriyle bağ kurma becerilerini destekleyen ve bebeğin ihtiyaçlarına duyarlı olmalarını destekleyen değişiklikler yaşamasına neden oluyor. Bunun türümüz için çok önemli bir adaptasyon olduğuna inanılıyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan ve beyindeki yapısal değişiklikleri inceleyen baş araştırmacı Darby Saxbe ve İspanya’daki meslektaşları, ilk çocuklarının doğumundan önce ve sonra 40 baba adayı üzerinde beyin görüntüleme çalışmaları gerçekleştirdi. Bulgularında, erkeklerin hem baba olmadan önce hem de sonra gri maddede azalma yaşadıklarında, değişikliklerin kadınlara göre daha hafif olduğunu buldular.

Baba olmak erkeklerin beynini değiştiriyor!

Yaşanan değişiklikler öncelikle serebral kortekste (beynin hafıza, düşünme, muhakeme, öğrenme, problem çözme ve duygusal işleme gibi yürütücü işlevlerden sorumlu kısmı) bulundu; burada gri madde azalması, vücut, erkek beyninin bilgiyi işleme yeteneğini geliştiriyor.

Bir takip çalışmasında Saxbe ve ekibi, ilk kez ebeveyn olan 38 kişiyi inceledi ve ebeveynliğe yönelik motivasyon ve bağlılıklarının daha yüksek olduğunu bildirenlerin serebral korteksteki gri madde hacminde daha büyük bir azalma yaşadıklarını buldu. Araştırmacılar, babaların yeni doğan bebeklerini ilk kez kucağına aldıklarında çok önemli oksitosin artışları yaşadıklarını bulmakla kalmadı, aynı zamanda araştırmalar testosteron düzeylerinin erkeklerin ebeveyn olma olasılıklarının göstergesi olabileceğini de keşfetti.

Galaxy AI ile Yeni Dönem Başlıyor: Samsung’un Yenilikleri Neler?