Şirketler ara zam kararları için seçimleri bekliyor

zam

Geçtiğimiz sene Temmuz zammı öncesi birçok şirket Özellikle Mart-Nisan aylarında zam yapmışken, bu sene henüz ara zam yapmamış iki şirketten birisi sene sonu zammı sonrasında yapacakları ek zam kararları için seçimleri beklediğini beyan ediyor.

Geçen seneki araştırmada katılımcı şirketlerin %76’sı yılda iki veya daha fazla kez maaş artışı yaptığını bildirirken bu sene bu oranın azalması bekleniyor. Pek çok şirketin zam dönemlerini Ocak ve Temmuz olarak sabitleyeceği düşünülüyor.

Geçtiğimiz birkaç senede uzaktan çalışmanın yeni normal kabul edildiği ortamda, yurt dışındaki şirketler için Türkiye’deki teknoloji yetenekleri ücret beklentileri sebebi ile bir fırsat haline geldi. Ancak, Türkiye’deki yeteneklerin maaş beklentisinin döviz cinsinden de artması sebebiyle yurt dışındaki şirketler için artık Türkiye’deki yeteneklerin ücret avantajından kaynaklanan cazibesinin azalması bekleniyor.

zam

Finansal Esenlik Bu Yıl da Gündemde

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da finansal esenlik gündemde olacak. Şirketler yetenek göçü ile mücadele etmek için, enflasyonun da etkisiyle finansal esenlik üzerinde çalışmalara hız vermeye devam edecekler.

Finansal esenliği, bir kişinin mevcut ve devam eden finansal yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi, finansal geleceğini güvende hissederek, hayattan zevk alacağı seçimler yapması olarak tanımlamak mümkün.

Son dönemde Türkiye gibi tüm dünya da ciddi bir finansal zorluk döneminden geçiyor. Artan yaşam maliyetleri kısa vadeli planlar için bile çalışanları yorar hale gelirken, yatırım ve birikim yapmak, ev almak gibi uzun vadeli planlardan bahsetmek neredeyse imkansız hale geliyor.

Böyle bir ortamda, çalışanlar daha temkinli harcamalar yapmaya çalışıyor, şirketler ise çalışanları için ara zamlar, ücret iyileştirmeleri, esnek yan haklar ya da döviz korumalı maaş gibi pek çok desteğe başvuruyor. Geçen yılki araştırmanın ışığında finansal esenlik konusunda yapılması gerekenleri şöyle sıralamak mümkün;

zam

Reaktif değil, proaktif ücret artışı

Şirketler ücret ve yan hak iyileştirmelerini, planlı-düzenli zam ve ara zam planları ile takip ediyorlar. Çünkü reaktif bir şekilde uygulanan zamlar hali hazırda finansal olarak zorlanmış̧ çalışanlarınız için düşünüldüğü kadar iyileştirici bir etki yaratmıyor.

Kişiselleştirme: Her bireyin ihtiyacı farklı

Esenliği tek boyutlu değil, her bireyin farklı ihtiyaçları olacağını bilerek çok boyutlu ele almak gerekiyor. Şirketler, sadece fiziksel ya da duygusal esenlik değil, mesleki, entelektüel, sosyal, manevi, finansal esenlik alanlarına da yatırım yapıyorlar. Bu tür desteklerin, çalışanların duygusal ve fiziksel sağlığına sağladığı olumlu katkılar her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Özel sağlık sigortası, yemek desteği gibi gelenekselleşmiş yan hak uygulamalarına ek olarak, kapsamı dikkatle seçilmiş, çalışanların sağlık harcamalarında minimum katkı payını ödeyeceği özel sağlık sigortası, psikolojik destek paketleri, yeni mezunlara öğrenim kredisi geri ödeme desteği gibi, kişinin ihtiyaç̧ duyduğu destekleri sunuyorlar.

iPhone 17 Pro özellikleri şimdiden konuşulmaya başlandı