Sıfır otomobil fiyatları düşecek mi? İşte yanıtı

ikinci el

Gelen ÖTV indirimi ile birlikte otomobil fiyatları düşecek mi? Bu sorunun cevabını takipçilerimiz için cevapladık. İşte konu ile ilgili tüm detaylar.

Sıfır otomobil fiyatları düşecek mi? İşte yanıtı. Otomobil fiyatları son zamanlarda sürekli artan bir grafik eğilimindeydi. Bilindiği üzere özellikle doların 18TL’ye çıkmasıyla birlikte bir anda neredeyse ikiye katlanan fiyatlar, doların 13TL bandına gerilemesinin arından az bir miktar geri çekilmiş ancak henüz o büyük zamlar öncesindeki halinin yanına bile yanaşmamıştı.

Bu durumun sebeplerinden biri olarak görülen ÖTV matrah basamak oranları bu gece itibariyle yeniden düzenlendi. Bilindiği üzere, bu geceden önce ÖTV matrahlarındaki vergi oranı %45, 50, 80 olarak gidiyordu. Yani %50 oranının sınırında olan bir aracın fiyatı tabir-i caizse 1-TL bile arttığında bir sonraki oran %80 olduğu için oldukça büyük bir zamla karşı karşıya kalınıyordu.

İkinci el otomobil fiyatlarında düşüş yaşanmayacak

Sıfır otomobil fiyatları düşecek mi? İşte yanıtı

Ancak bugün itibariyle yapılan düzenlemeyle ÖTV matrahlarına iki ara vergi oranı daha eklendi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan düzenlemeye göre artık vergi oranları 45, 50, 60, 70 ve 80 şeklinde olacak. Bu düzenlemenin en çok merak edilen sorusunun yani fiyatlara etkisi olacak mı’nın kesin cevabı ise bazı modeller için tabi ki evet.

Bu düzenleme en çok çıplak matrahı 200.000,00-TL’yi aşmayan alt segment araçları etkileyecek. Örneğin düne kadar 326.918,00-TL fiyatından satılan Hyundai i20 baz paketi, bugünden itibaren 290.802,00-TL’ye satılıyor. Bunun anlamı yaklaşık %11’lik bir indirim. İşte sadece bu örneğimizden bile anlaşılacağı üzere, markaların giriş segmenti araçlarında ortalama %11 civarı bir indirim oldu ya da olacak.

Bununla birlikte biraz daha yüksek fiyatlara sahip modellerde bu oran %5’lere düşecekken, çıplak fiyatı 200.000-TL’nin üzerinde olan araçlarda ise herhangi bir fiyat farkı olmayacak.

Honor Watch GS 3 özellikleriyle göz dolduruyor