Samsung zarar mı etti kâr mı elde etti?

samsung

Samsung’un son çeyrek finansal raporu, Akıllı Telefon Departmanında işlerin pek de iyi gitmediğini gösterir nitelikte.

Söz konusu raporla birlikte; firmanın kâr oranındaki düşüş 7. çeyreğe taşındı. Güney Koreli akıllı telefon camiasının liderlerinden biri olarak gösteriliyor; ancak Çinli firmaların son zamanlarda yaptığı ataklar, Samsung’un içinde bulunduğu zor durumu daha da vahimleştiriyor.

Bir yandan Apple gibi bir devle uğraşmak zorunda kalan firma, diğer yandan da Xiaomi gibi yeni oyuncularla baş etmek durumunda.

Görülen o ki bu zor durum, Güney Koreli firmanın başını oldukça ağrıtıyor ve ağrıtmaya da devam edecek. Firmanın Akıllı Telefon Departmanı, yeni Galaxy’lerden önce kalitesiz ve plastik kasalı telefon çıkarmasıyla suçlanmış, bu suçlamalar artınca da yenilenmeye girmişti.

samsung

Yenilenme sonrası ortaya çıkan Galaxy S6 ailesi ise metal ve cam kasaları ve sundukları performansla göz doldurmuştu. Ancak Samsung, kendince haklı nedenlerden dolayı bataryası değiştirilemez hâle cihazı getirmiş ve herhangi bir microSD kart girişine de bu cihazlarda yer vermemişti.

Samsung kullanıcılarını sinirlendiren bu iki adımın üzerine bir de pahalı fiyatlar eklenince Galaxy S6 ailesi beklenen patlamayı gerçekleştirememişti.

Özellikle Çin’de Xiaomi gibi firmalar tarafından; “En çok satılan telefon” unvanı elinden alınan firmanın kârı, geçen yıl açıklanan 6.25 trilyon won’dan 5.75 trilyon won’a; “4.9 milyar dolar”a düştü.

Milyarlık YouTube kanalı oyuncaklara dönüşüyor