Samanyolu’nun merkezindeki kara delik Event Horizon Telescope ile görüntülendi. EHT ekibinde astrofizikçi Feryal Özel de bulunuyor.
Dünyanın dört bir tarafında farklı ülkelere kurulan gözlem istasyonlarından topladığı verileri bir araya getirerek çok açılı bir sanal teleskop oluşturan Event Horizon Telescope, geçtiğimiz günlerde bugüne kadarki en dikkat çekici gözlemine imza attı. Event Horizon Telescope’ta görevli bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki kara deliği görüntülemeyi başardı. Bu tarihi gözlemi gerçekleştiren bilim insanları arasında astrofizikçi Feryal Özel de bulunuyor.
Son yıllarda astroloji alanında gerçekleşen en büyük olaylardan biri olarak değerlendirilen bu görüntüleme ile birlikte insanlık tarihinde sadece ikinci kez bir kara deliğin görüntüsü yakalanmış oldu. Bilim insanlarının görüntülemeyi başardığı ilk kara delik, Messier galaksisisin merkezindeki M87 olmuştu.
Galaksimizin merkezinde yer alan süper kütleli kara delik Sagittarius A* adını taşıyor. Dünyadan yaklaşık 27 bin ışık yılı uzaklıkta yer alan Sagittarius A*’in kütlesi Güneş’ten neredeyse 4 milyon kat daha büyük.
Sagittarius A*’yi görüntülemek Messier galaksisinin merkezindeki M87’yi görüntülemekten çok daha zorlu oldu. Sagittarius A*’nın M87’den neredeyse bin kat daha küçük olması, etrafında topladığı gaz kütlesinin rotasyonunu çok daha hızlı bir şekilde yapmasına sebep oluyor. Bu da kara deliğin etrafındaki parlak haleyi oluşturan gazın neredeyse ışık hızında hareket etmesi haline geliyor. Bu yüzden de bilim insanlarının hızla hareket eden bu cismi görüntüleyebilmek için çok daha büyük bir çaba sarf etmesi gerekti. 80 farklı kurumdan 300’den fazla uzman bir araya gelerek bu sorunu aşmak için birlikte çalıştı ve yıllar süren çalışmanın sonunda nihayet bu tarihi görüntü elde edildi.