Rusya Ve Çin İnternet Denetimlerini Sıkılaştırdı

Rusya Ve Çin İnternet Denetimlerini Sıkılaştırdı

Rusya ve Çin 2015’te imzaladıkları siber güvenlik anlaşmasından beri internet denetimi konusunda çok sıkı politikalar izliyor.

Moskova ve Pekin internet denetimini zorlaştıran VPN, Tor ve benzeri tüm uygulamaları yasaklayarak illegal internet kullanım alışkanlıklarını kontrol altına almaya çalışıyor hatta geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Putin, VPN‘i yasaklayan bir yasayı hiç tereddüt etmeden imzalamıştı.

Çin‘in 2015 te imzaladığı bu anlaşmayı yeniden gündeme getirmesi ile teknoloji devi Apple, uygulama marketi olan App Store’den tüm VPN uygulamaları kaldırdı ve VPN sunan tüm uygulama geliştiricilerine hükümetten lisans almaları gerektiğini bildirerek Çin hükümeti‘nin politikalarına destek olmaya çalıştı. Ancak Çin Apple‘ın ticari kaygılarından faydalanarak App Store‘daki Dünyaca ünlü New York Times gazetesini de kaldırmasını istedi.

Büyük Şirketlerin Ticari Güvenliği Tehlikede

Şirketler ve büyük işletme sahipleri de sanal müşteri ve ticari bilgi ve belgelerini 3. kişilerden korumak için sıklıkla VPN kullanıyordu. Şimdilerde ise Çin‘de faaliyet gösteren birçok yabancı şirket, gizliliklerinin tehlikede olduğunu ve faaliyetlerin aksayıp ticaret sırlarının ortaya çıkmasından korktuklarını dile getiriyor.

Siber güvenlik anlaşması imzalayan her iki ülkede Batılı ülkelere yapılan siber saldırıları desteklemekle suçlanıyor ve Rusya ve Çin’in çıkarılan yasalarla vatandaşlarının çevrimiçi ortamdaki faaliyetlerine çok sıkı denetim getirmesine “Siber egemenlik” kavramı olarak adlandırıldı.