Günümüzde birçok araç direksiyon, şeritte kalma ve frenleme gibi fonksiyonları içeren, otomobilleri kısmen otomatikleşmeye yarayan otomatik sürüş destek sistemleri ile donatılmaktadır.
Otonom otomobiller sınıfta kaldı. Tesla’nın otomatik pilotu bu türün en iyi bilinen sistemlerinden biri olmakla birlikte diğer birçok otomobil üreticisi benzer teknolojileri sunmaktadır. Yaygınlaşmaya başladığı ilk tarihten itibaren de bu fonksiyonlara karşı idari makamlar, otomotiv sigortacılar şüpheyle yaklaşmakta ve kamuoyunu uyarmaktaydılar.
Amerikan Otomobil Birliği tarafından Tesla, Hyundai ve Subaru’nun sürüş asistanlarına yönelik denemelerinde teste giren araçların hiçbiri çarpışmalardan kaçamadı. Birlik test sonucunda sürüş asistanı ve otomatik fren sistemlerinin gerçek otonom sürüşlerin gerisinde kaldığını ifade ederek sürücüleri araç kontrolünü ellerinde tutmaları konusunda uyardı.
Yaptığı testlerde Hyundai ve Subaru çarpışmadan kaçınamazken Tesla’ın otopilot sistemi köpük araba modeline çarpmadan önce yavaşlamakla yetindi.
Otonom otomobiller sınıfta kaldı
Yapılan testte üç model için dört görev belirlendi. Öncelikle test edilen araçlar aynı yönde hareket eden maket bir aracı sollamaya çalıştılar. İkinci olarak bir bisikletli modeli sollamaya çalışan araçlar testin devamında saatte 40 km/sa hızla karşıdan gelen bir araç karşısındaki fren başarısı denendi.
Son olarak da aracın önünden karşıdan karşıya geçen bir bisiklet sürücüsünden kaçınması test edildi. Test edilen üç araç da aynı yönde seyreden modelleri fark etmeyerek kazaya yol açarken karşılaşma testinde de araçlar maket araçlarla çarpışmaktan kaçınamadığı görüldü. Son testte sadece Tesla karşıdan karşıya geçen bisikleti fark ederek yavaşladı ancak durmadı.
Tesla test sonuçlarına ilişkin yorum yapmazken Hyundai ve Subaru yetkilileri yaptıkları açıklamada müşteri güvenliğine yönelik verdikleri taahhütün gereği olarak Birliğin test sonuçlarını değerlendirmeye alacaklarını bildirdiler.
OnePlus, 2023’te ilk katlanabilir akıllı telefonunu piyasaya sürmeyi planlıyor