Avrupa Komisyonu çocukları cinsel istismardan korumayı amaçlayan, ancak eleştirmenlerin, şirketler uçtan uca şifreleme uygulamış olsalar bile popüler hizmetleri kullanan herkesin mahremiyetine zarar verebileceğini söylediği bir öneri yayınladı.
AB internet yayıncılığı için yeni kurallar getiriyor. Komisyon, şirketlerin platformlarında çocuklara yönelik cinsel istismar materyali (CSAM) ve kısaca “çocuk tacizi” olarak tanımladığı “tacize zemin hazırlamak üzere henüz reşit olmayan birinin güvenini kazanma“ eylemlerini önceden tespit etmek amacıyla tarama yapılmasına imkan verecek yeni kurallar oluşturmak istediğini ve böylece çocukların istismarın önlemeye yardımcı olabileceklerini söyledi.
Komisyon, “Yalnızca 2021’de dünya çapında bildirilen çocuk cinsel istismarını gösteren 85 milyon fotoğraf ve video olmasına rağmen, daha birçoğunun bildirilmemiş olduğu düşünüldüğünde çocukların cinsel istismarı yaygın” diyor. “COVID-19 salgını sorunu daha da kötüleştirdi ve Internet İzleme Vakfı 2021’de bir önceki yıla göre doğrulanmış çocuk cinsel istismarı raporlarında %64’lük bir artış kaydetti.”
Bu tanıdık geliyorsa, bunun nedeni muhtemelen Apple’ın 2021’de otomatik CSAM algılamalarını kullanıma sunmayı planladığını duyduğunuz içindir. Bu plan tartışmalıydı çünkü şirketin, vaatlerine rağmen, mutlaka CSAM ile sınırlı olmayacak bir program için gizlilik ticareti yapacağı anlamına geliyordu.
AB internet yayıncılığı için yeni kurallar getiriyor
Avrupa Komisyonu’nun önerisi, şirketlerin bilinen CSAM’i kontrol etmenin yanı sıra metin tabanlı mesajların içeriğini taramasını da gerektireceğinden daha da saldırgan olabilir. Bu gereksinim, uçtan uca şifrelemeyi neredeyse anlamsız hale getirme potansiyeline sahip
Johns Hopkins Üniversitesi Profesörü Matthew Green, “Bu belge şimdiye kadar gördüğüm en korkunç şey” diye tweet attı. “CSAM’i algılamak için değil, özel metin mesajlarını okuyacak yeni bir toplu gözetleme sistemi öneriyor.”.
Komisyonun bu endişelerin farkında olduğu görülüyor: ”Çevrimiçi çocuk cinsel istismarını tespit etmek, raporlamak ve kaldırmak amacıyla kullanıcıların kişisel verilerinin işlenmesi, kullanıcıların hakları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve yalnızca çevrimiçi çocuk cinsel istismarını önlemenin ve bunlarla mücadele etmenin önemi göz önünde bulundurularak gerekçelendirilebilir. Sonuç olarak, bu faaliyetlere katılıp katılmama kararı ilke olarak sağlayıcılara bırakılamaz, bu karar yasa koyucuya aittir. Bununla birlikte, bu yükümlülükler hakların özünü etkilememek ve orantılı olmak için hem kişisel hem de maddi kapsamda ve yeterli güvencelerle birleştirilmelidir.”
Android 13 Beta 2 kullanıma sunuldu