OpenAI Çalışanlarının İnsanları Uyarmasını Engelliyor

Sam Altman servetinin yarısını bağışlama

Son dönemde oldukça dikkatsiz davranmaya başlayan OpenAI, çalışanlarının olası tehlikeler konusunda insanları uyarmasını engelliyor.

ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI, şu anda yaşanan yapay zeka çılgınlığının başını çekiyor. Geliştirdiği etkileyici yapay zeka programlarıyla bu alana öncülük eden şirket, bu sayede bir anda teknoloji dünyasının en önemli birkaç şirketinden birine dönüştü. Bu sırada da değerine değer kattı. Ancak şirket büyüyüp değer kazandıkça, çıkış amacını da unutmaya başladı. Yapay zeka konusunda temkinli olunması gerektiğine vurgu yapan, kâr amacı gütmeyen bir girişim olarak yola çıkan OpenAI, bugün tam tersini yapıyor. Microsoft ve Google gibi rakiplerle bir tür silahlanma yarışına giren şirket, en gelişmiş yapay zekaya sahip olmak için tehlikelere aldırmadan son gaz ilerliyor. Bunu yaparken de tüm tehlikeleri görmezden geliyor.

Sam Altman öncülüğündeki OpenAI’ın son dönemde takındığı bu umursamaz, alarm zillerinin çalmasına sebep olmuş durumda. Bu alarm zillerini çalanlar ise genelde şirketin kendi çalışanları oluyor. Şirketin tehlike bir yolda son sürat ilerlediğini fark eden çalışanlar, insanları bu konuda uyarmaya çalışıyor. Ne var ki Sam Altman ve ekibi, bu insanların kamuoyunu konu hakkında uyaramaması için ellerinden geleni yapıyorlar.

OpenAI

OpenAI gibi şirketlerin çalışanlarını zorla susturduğunun ortaya çıkmasının ardından, yapay zeka alanında faaliyet gösteren insanlar bir araya gelerek, yeni bir yasal düzenlenme hazırlanması için ortak talepte bulundu. Sadece OpenAI’dan değil Google Deep Mind ve Anthropic diğer önemli yapay zeka laboratuvarlarından da kayda değer isimler barındıran bu grup, yapay zeka şirketlerinin çalışanlarına sessiz kalma şartı koşmasını yasa dışı hale getirmek istiyor. Çünkü geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bilgiler, OpenAI’ın çalışanlarını işe alırken sözleşmelerine şirkete karşı konuşmalarını yasaklayan bir madde de koydurduğunu ortaya çıkarmıştı.

Bu grup hem bu tarz maddelerin sözleşmeye eklenmesini engellemek istiyor, hem de insanları uyarmak isteyenlerin bunu yapabilmesi için güvenli yollar oluşturulmasını istiyor. Böylece yapay zeka tüm dünyayı tehlikeye atacak bir yolda ilerlediğinde, bu konudan endişe duyan insanlar kamuoyunu bu konuda uyarabilecekler.

NVIDIA Hisseleri Yükselmeye Devam Ediyor