OpenAI Çalışanı: Yapay Zekanın İnsanlığı Yok Etme İhtimali Yüzde 70

iranlı bilim insanı yapay zeka

Eski OpenAI araştırmacısı Daniel Kokotajlo, yapay zekanın insanlığı yok etme ya da felakete sürükleme ihtimalinin yüzde 70 olduğunu açıkladı.

ChatGPT’nin ilk çıktığı dönemde yapay zeka teknolojilerine karşı oluşan ilgi ve heyecan, bugün yerini yavaş yavaş endişeye bırakıyor. Çünkü bu teknolojilere olan ilginin hızla artması, bu alana öncülük eden şirketler arasında tehlikeli bir yarışın başlamasına sebep oldu. Bu teknolojileri paraya dönüştürme yarışında rakiplerinin gerisinde kalmak istemeyen OpenAI, Google, Microsoft gibi şirketler, adeta arkalarına bakmadan son gaz ilerliyorlar. Ancak bu alanda çalışan pek çok kişi, bu dikkatsiz yarışın, hepimizi uçuruma sürükleyebileceğine inanıyor.

Nitekim son günlerde yapay zeka dünyasında yaklaşan tehlikeye dair seslerine yükselten çok fazla isim oldu. OpenAI ve Google gibi şirketlerin hem eski hem de mevcut çalışanlarının bir kısmı, insanları yaklaşan tehlikeye karşı uyarmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bir yandan basınla iletişime geçen, bir yandan devlet kurumlarına başvuruda bulunan bu kişiler, yapay zeka konusunda daha şeffaf ve daha temkinli olunmasını istiyor.

OpenAI ChatGPT manipülasyonunu engelledi

Yaklaşan tehlikeye karşı insanları uyaran bu isimlerden biri de eski OpenAI araştırmacısı Daniel Kokotajlo. Geçtiğimiz günlerde New York Times’a konuşan Daniel Kokotajlo, OpenAI’ı AGI, yani bilinçli yapay zeka konusunda dikkatsiz davranmakla suçluyor. Kokotajlo’ya göre OpenAI’ın başındaki isimler AGI’ın potansiyeli konusunda o kadar heyecanlı ki olası riskleri göz ardı ediyorlar. Kokotajlo’ya göre bu teknolojinin insanlı yok etmesinin ya da en azından büyük bir felakete sürüklemesinin olasılığı yaklaşık yüzde 70.

Kototajlo’nun OpenAI’daki başlıca görevlerinden biri bu alanda yaşanan gelişmenin ne hızda ilerleyeceğini analiz etmek ve raporlamaktı. Yani kendisi bu konuda uzman diyebileceğimiz bir isim. Şimdi onun yüzde 70 gibi korkutucu bir oran veriyor olması, teknoloji dünyasının tüm dünyanın kaderiyle kumar oynadığını gösteriyor. Üstelik oranlardan bizden yana değil.

Nvidia 3 Trilyonu Geçti, Apple’ı Altına Aldı