Game of Thrones’un yazarı OpenAI’a dava açtı

george r r martin

Game of Thrones’un yazarı George R.R. Martin’in de aralarında yer aldığı 17 yazar, ChatGPT eserlerini izinsiz kullandığı için OpenAI’ya dava açtı.

Microsoft destekli OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka programı ChatGPT, yakaladığı büyük başarı sayesinde teknoloji dünyasında tüm dengeleri alt üst ederken, yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Bir yandan yapay zekanın sebep olabileceği felaketler gündeme taşınırken, bir yandan da bu programların geliştirilme aşamasında izinsiz kullandığı veriler tartışma konusu oldu. Hatta şu sıralar Hollywood’da devam eden grevlerde bile bu tartışmanın payı var.

ChatGPT ve benzeri yapay zeka programları; yeni hikayeler, makaleler, senaryolar ve buna benzer daha pek çok şey üretebiliyor olsa da aslında bu programlar bunları kendisi yaratmıyor. Çünkü her ne kadar bunları yapay zeka programları üretiyor gibi görünse de aslında bu programların tek yaptığı halihazırda var olan eserleri inceleyip kendince yorumlamak ve ortaya yeni bir şeyler çıkarmak oluyor. Yani aslında bu programlar üretmiyor, türetiyor. Bu da kullandığı orijinal eserlerin ve bu eserlerin sahiplerinin haklarına dair bir tartışma ortaya çıkarıyor. Nitekim bu tartışma artık mahkemeye de taşınmış durumda.

OpenAI ChatGPT

Hatırlarsanız kısa süre önce New York Times, kendi makalelerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle OpenAI’a dava açmıştı. Şimdi benzer bir dava da yazarlar tarafından açıldı. Üstelik bu yazarların arasında Game of Thrones’un yazarı George R.R. Martin gibi önemli isimler de var. Aralarında George R.R. Martin’in de bulunduğu, Yazarlar Birliği üyesi on yedi yazar, eserlerini izinsiz olarak kullandığı gerekçesiyle OpenAI’a dava açtı.

Üstelik bu yazarlar bireysel davalar açmıyorlar. Bunun yerine şirkete karşı toplu bir dava açmak için ilk adımı atıyorlar. Sadece ABD’den değil tüm dünyadan yazarlar, bu davaya katılmaya çağrılıyor. İşin içinde George R.R. Martin gibi isimlerin olması, bu çağrının karşılık bulma ihtimalini arttırıyor. Bu da OpenAI’ın çok yakında, tüm varlığını tehlikeye atacak bir davayla karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor. Şirketin son günlerde gelen haberler, şirketin ChatGPT’yi sıfırdan yaratma ihtimalini bile göz önünde bulundurduğunu gösteriyor.

Redmi Note 13 Pro+ resmen tanıtıldı