Omricon varyantı için aşı uyarısı!

koronavirüs ikinci dalga

Covid 19 tam bitti bitiyor derken gün geçmiyor ki yeni varyantlar ortaya çıkmasın. 2019 yılının son çeyreğinden beri hayatımızı alt üst eden bu virüs şimdi yeni bir varyant ile karşımızda: Omicron!

Omricon varyantı için aşı uyarısı! Peki Omicron için mevcut aşılar koruyucu olack mı? Cevabı haberimizde.

Bilim adamları ve sağlık yetkilileri, ilk kez Güney Afrika’da tespit edilen Omicron varyantının dünyaya kolayca yayılabileceği konusunda uyarırken, güncellenmiş bir aşı haberi geldi. Insider’dan Aria Bendix’in bildirdiğine göre, virüs halihazırda İsrail ve Belçika da dahil olmak üzere diğer birçok ülkeye yayıldı ve  Avrupa, Asya ve  Kuzey Amerika’da bir dizi seyahat kısıtlamasına yol açmış durumda. İngiltere’de varyantın iki vakasının tespit edildiğini söyledi . Ve ABD’deki en üst düzey koronavirüs virologu Dr. Anthony Fauci, muhtemelen ABD’ye de bu yeni mutasyonun ulaşmış olabileceğini belirtti.

Omricon varyantı için aşı uyarısı!

Omicron, bir COVID-19 aşısı aldıktan sonra vücutta gelişen antikorlardan kaçmasını kolaylaştırabilecek birden fazla mutasyona sahip. Mutasyonlar, varyantın kolayca yayılmasına da neden olabilir hatta aşılanmış kişiler arasında bile.

Dünya Sağlık Örgütü, Omicron’u en tehdit edici korona virüs varyantı olarak etiketledi. ABD bu etiketi en son Delta varyantı için kullanmıştı.

Ercüment Ovalı koronavirüs aşısı

Mevcut COVID-19 aşılarının varyanta karşı koruma sağlayıp sağlamadığı ise henüz belli değil. Ancak aşı üreticileri şimdiden seçeneklerini değerlendirmeye başladı.

Moderna, Cuma günü yaptığı bir basın açıklamasında, şirketin mevcut aşısını Omicron varyantına karşı test ettiğini söyledi.

Moderna, 2022’nin başlarında yeni Omicron varyantıyla mücadele etmek için güncellenmiş bir COVID-19 aşısı yayınlayabilir.

Şirketin Baş Sağlık Sorumlusu Paul Burton Pazar günü BBC’nin “Andrew Marr Show” programında “Mevcut aşının önümüzdeki birkaç hafta içinde koruma sağlama yeteneğini bilmeliyiz” dedi.

Burton, “Yepyeni bir aşı yapmamız gerekiyorsa, bunun büyük miktarlarda bulunabilmesi için 2022’nin başlarında olması gerektiğini düşünüyorum” diye devam etti.

Pfizer, Omicron’un mevcut aşısına dirençli olduğu tespit edilirse COVID-19 aşısının güncellenmiş bir versiyonunu 100 gün içinde üretip dağıtabilir. Şirket sözcüsü Reuters’e verdiği demeçte, şirketin, varyantın mevcut aşısına dirençli olup olmadığının iki hafta içinde belli olacağını belirtti.

Johnson & Johnson da  aşısının  Omicron varyantına karşı etkinliğini test etmeye başladı .

Türk Telekom’da 25G PON teknolojisiyle 10 kat hız