NASA, dünyayı tehlikeli asteroid çarpmalarından korumak için harekete geçti. İşte konu hakkındaki detaylar!
NASA dünyayı kurtaracak! 1-20 metre genişliğinde olan asteroidlerin sık sık Dünya yörüngesine girdiği biliniyor. Böylece asteroidlerin Dünya’ya çarparak çeşitli zararlar verme gibi riskleri de oluyor. Örnek vermek gerekirse son olarak 2013 yılında Chelyabinsk isminde bir meteroid 6 Rus şehrine zarar vermişti ve bu çarpmanın sonucunda 1.500 kişi yaralanmıştı. İşte NASA’nın amacı asteroidlerin yörüngesini değiştirerek Dünya’ya çarpmalarını engellemek olacak. Peki ama bunu nasıl yapacaklar?
Tahta tabi zoruna mı gitti: NASA dünyayı kurtaracak!
NASA bunun için Çift Asteroid Yönlendirme Testi (Double Asteroid Redirection Test) uygulayacaktı.
Hatta fırlatma tarihi olarak 23 Kasım seçilmişti ve bu tarihte herhangi bir sorun yaşanmadan fırlatma işlemi gerçekleşti. Bu görevin temel amacı, asteroidlerin yönünü değiştirerek Dünya’ya çarpmalarını engellemek. Aslında NASA şu anda böyle bir tehlikenin olmadığını açıkladı. Yani yakın zamanda herhangi bir asteroid gezegenimize çarpması söz konusu değil. Amaç, gelecek tehlikeler için asteroidlerin yörüngesini değiştirme noktasında başarı sağlayabilmek.
Bu noktada NASA’nın başarılı olup olmayacağını ise zaman gösterecek. Zira DART’ın belirlenen asteroide ulaşması için 10 aylık bir süreç gerekecek. 10 ay sonra asteroidin yörüngesinde değişiklik olursa plan başarılı bir şekilde son bulacak. Uzun lafın kısası GORA filminde olduğu gibi bir alev topu gezegenimize yaklaşırsa, umudumuz NASA olacak.
Cardano (ADA) neden düşüyor? İşte sebebi