Omicron varyantı aşılara karşı çok dirençli: Bilim insanlarından tedirgin edici açıklamalar

Koronavirüs kabusu

Omicron varyantı aşılara karşı tahmin edildiğinden çok daha fazla dirence sahip. Bu durum bilim insanlarında endişe yarattı. Hadi gelin bu konuyla alakalı merak edilen bütün ayrıntılara birlikte bakalım.

Tüm dünyada korku yaratan Omicron varyantı aşılara karşı fazlasıyla dirençli. Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalar ile birlikte bu kanıtlanmış oldu. Covid-19 geçirmiş olan 12 kişiden 14 farklı kan örneği elde edildi. Bu kan örneklerine bakıldığında bilim insanları hiç beklemediği tuhaf bir sonuç ile karşılaştı.

Kan örnekleri ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda BioNTech aşısının oluşturduğu antikor seviyesinde ortalama 40 kat daha fazla azalma olduğu görüldü. Böylece bu varyantın aşılara karşı büyük bir dirence sahip olduğu görülmüş oldu. Ancak şimdilik bu yeni varyantın aşıyı tamamen yenemediği ifade edildi.

Omicron varyantı aşılara karşı büyük direnç sağladı

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar sadece Güney Kore ile sınırlı değil. Bu yeni varyanta karşı aşı korumasının ne kadarlık bir etki sağlayacağı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İsveç merkezli olarak yapılan bir araştırma daha farklı sonuçlar ortaya çıkardı.

Omicron varyantı aşılara

Yapılan çalışmalar sonucunda bu yeni varyantın orijinal Covid-19 antikorunda 7 kat azalma sağladığı söylendi. Yani Afrika’daki kadar sonuç ağır değildi. Bilim insanları yapay olarak üretilmiş bir Omicron varyantı üzerinden çalışmalar yaptı. Omicron varyantı aşılara karşı böylece kesin olarak direnç kazandı diyebiliriz.

Koronavirüs ilacı fiyatıyla cep yakacak: Aşı olmak en mantıklısı

Delta varyantı ile ilgili yapılan çalışmalarda antikor azalma miktarının 3 kat olduğu ifade edilmişti. Böylece yeni varyantın eskisine göre çok daha tehlikeli olduğu ortaya çıktı. Peki siz tüm bu ayrıntılar hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu ile ilgili fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.