Ölüm tarihinizi hesaplayan hesap makinesi yapıldı

İsviçre’de ötanazi yaptıran adamın görüntüleri gündem oldu

Bilim adamları, yaşlıların ne kadar yaşayacağını tahmin edebilen yeni bir çevrimiçi hesap makinesi geliştirdi. Hesap makinesi, sağlık koşullarınızı ve günlük aktivilerinizi hesaplayarak ölüm tarihinizi söylüyor.

Ne zaman öleceğim? sorusu en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Modern tıp ne kadar ilerlese de bu sorunun net bir cevabı yok. Ancak şimdi yeni yapılan bir hesap makinesi ile ortalama yaşam sürenizi öğrenebilir, buna göre hayatınızı düzenleyebilirsiniz. Kanada, Ontario’daki Ottawa Üniversitesi’nden bir ekip ölüm tarihinizi hesaplayabilecek bir hesap makinesi üzerinde çalışıyor. Araştırmacılar, yeni geliştirdikleri hesap makinesini 2007 ve 2013 yılları arasında evde bakım alan 491.000’den fazla yaşlıda test etti.

Ölüm tarihinizi hesaplayan hesap makinesi yapıldı

Ekip, hesap makinesinin bir pilot çalışmadan geçtiğini belirtti. Hesap makinesi doktorlar ile evde bakım yapan personellerin, hastalarının ihtiyaç duyabileceği bakımı net bir şekilde anlamalarına yardımcı olacak sonuçları söylüyor. Ottawa Üniversitesi Aile Hekimliği Bölümü’nde profesör olan baş yazar Dr Amy Hsu yaptığı açıklamada, “Yeni hesap makinemiz ailelerin ve sevdiklerinin geri kalan zamanları hakkında plan yapmasına izin veriyor” olanak sağlıyor şeklinde konuştu.  Araştırmacılar, cihazın evde bakıma ihtiyacı olan ve önümüzdeki beş yıl içinde ölmesi muhtemel olan yaşlı yetişkinlere odaklandığını söylüyor. Hesap makinesini kullanmak için kullanıcılar, kendilerinin veya aile üyelerinin sağlığı ve kendilerine bakma becerileri hakkında 17 soruyu yanıtlıyorlar. Hesap makinesi, kişinin yaşını ve cinsiyetini girdikten sonra, hastaya Alzheimer hastalığı, kanser, kalp yetmezliği, hipertansiyon ve felç gibi altta yatan herhangi bir hastalık teşhisi konup konulmadığını soruyor. Daha sonra hastanın ölüm riskinin düşük, orta, yüksek veya çok yüksek olup olmadığı sıralıyor.

Beyinleri genç kalanlar bilim insanlarının araştırma konusu oldu: Bunu nasıl başarıyorlar