Yapay zeka ölüm tarihinizi hesaplayabilecek!

yapay zeka ölüm tarihinizi

Neredeyse tüm üstün becerilere sahip olmaya başlayan yapay zeka ölüm tarihinizi de hesaplayabilecek. Konuyla ilgili bazı detaylar ise son derece dikkat çekici.

Yakın bir zamanda, yapay zekaya sahip sistemlerin kendi arasında bile konuşmaya başladığı söylenmişti. Şimdi ise bu tartışmaları rafa kaldırabilecek bir gelişme yaşandı. Nottingham Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda; makinelerin, insanlara göre çok daha yüksek bir tahmin yürütme kapasitesine sahip olduğu ifade edildi.

Yapay zeka ölüm tarihinizi, veri analiziyle bulacak

500.000’den fazla kişinin verisine ulaşan uzmanlar, bu sayede ölüm tarihlerini yapay zekaya sahip makinelerle tahmin edebiliyor. Daha önce yaşanan rahatsızlıklar, genetik faktörler, hastalıkların derecesi gibi birçok etken; ölüm tarihinin ortaya çıkarılmasında büyük bir etki oluşturuyor.

yapay zeka ölüm tarihinizi belirleyecek

Ekibin genel sorumlusu olan Dr. Stephen Weng, insanlık tarihinde büyük bir devrim yarattıklarını ifade etti. Ölüm tarihini tahmin etmenin, normal şartlarda imkansız olduğunu ancak geliştirilen bu benzersiz ve bütünsel yaklaşım sayesinde ileriye dönük tahmin sistemlerinin çok daha aktif olacağını söyledi.

Konuyu araştıran ekip; 40 ila 69 yaş arasındaki 500.000 insan için UK Biobank‘tan veri kullandı. Veriler, 2006 ile 2016 arasında toplandı. Bu 10 yıllık araştırmadan sonra algoritmalar, grubun ölüm oranlarını tahmin edebildiler.

Araştırma aynı zamanda büyük bir tartışmanın da fitilini ateşledi. Bu tür sağlık verilerinin tek bir merkezde toplanması gerçekten güvenli mi? Kişisel sağlık verilerinin bazı özel sağlık kuruluşları tarafından ele geçirilebilme ihtimali, en çok korkulan konulardan bir tanesi.

Milli Eğitim Bakanlığı iddialı: Yapay zekada bir numara olacağız