Okulların kapatılması virüslerin yayılmasını engellemiyor

Okulların kapatılması

Okulların kapatılması şimdiye kadar virüsleri engelleyici bir etken olarak biliniyordu. Ancak yeni yapılan bir araştırma bunun aslında hiç öyle olmadığını gösterdi.

Türkiye’de koronavirüs vakaları görülmeye başladığı günden itibaren ilk olarak okulların kapatılması gündeme geldi. Yetkililer her ne kadar bunun gerekli olduğunu düşünse bile bilimsel araştırmalar aslında okulların kapatılmasının etki etmediğini ortaya koydu. UCL Great Ormond Street Çocuk Sağlığı Enstitüsü, “Daha önceki çalışmalardan biliyoruz ki, virüslerin çocuklara bulaşma oranının yüksek olduğu salgınlarda okulların kapatılması önemli bir etkiye sahip olabilir. Ama Covid-19’da bunun tersi bir durum var” ifadelerine yer verdi.

Virüs salgını okulların kapatılmasından etkilenmedi

Hem Dünya Sağlık Örgütü hem de diğer kuruluşlar uzun bir süredir çeşitli araştırmalar gerçekleştiriyordu. Bu araştırmalarda virüs salgınını neyin durabileceği en büyük merak konusuydu.

Okulların kapatılması kurali

Konu ile ilgili araştırmalar yürüten Prof. Viner, “Covid-19 salgınında okulların kapatılmasının faydalarıyla ilgili veriler sınırlı. Ama elimizdeki bilgiler, hastaların tecridi gibi diğer enfeksiyon kontrol önlemlerine kıyasla bunun etkisinin sınırlı olduğunu ve okulları kapatmanın sadece diğer sosyal izolasyon önlemlerine uyulması halinde etkili olduğunu gösteriyor.” diyerek birçok şeyi özetledi.

Instagram coronavirüs nedeniyle insafa mı geldi?

Sözlerinin devamında, “İngiltere gibi okulların kapatıldığı ülkeler, şimdi okulların ne zaman ve nasıl açılacağı sorularına yanıt bulmak için çalışmaya başlamalı. Eğer sınırlayıcı sosyal mesafe kuralları uzun bir süre uygulanacaksa, oyun alanlarının kapatılması, öğrencilerin sürekli dersliklerde tutulması, öğrenciler arasındaki mesafenin artırılması, gün sayısının azaltılması ve derslere başlama ve tatil zamanlarının belirlenmesi konularında çalışma yürütülmeli.” dedi.