Nvidia GPU’ları yok satıyor

Küresel çip sıkıntısı ne zaman bitecek?

Yapay zeka teknolojilerinin olmazsa olmazı olan GPU’lara talebin bir anda artmasının ardından Nvidia GPU’ları yok satmaya başladı.

Bildiğiniz gibi teknoloji dünyasının bir numaralı gündem maddesi bir süredir yapay zeka programları olmuş durumda. Microsoft destekli OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yakaladığı büyük başarı, tüm teknoloji dünyasının odağını bu alana çevirmesine sebep oldu. Teknoloji şirketleri yapay zeka programları geliştirmek veya bu programları kendi ürün ve servislerine entegre etmek için adeta yarışa girmiş durumda. Yapay zeka alanına yapılan bu yatırımların merkezinde ise GPU’lar, yani ekran kartları yer alıyor. Çünkü bu şirketlerin yapay zeka alanında iddialı olabilmeleri için ihtiyaç duydukları donanımsal güç GPU’lar tarafından sağlanıyor.

Yapay zeka alanındaki bu atılımın sonucu olarak GPU’lara olan talep katlanmış durumda. Özellikle Nvidia tarafından geliştirilen GPU’lar büyük ilgi görüyor. Öyle ki dev şirketler bile bu GPU’lardan temin etmek için sıraya girecek noktaya geldi.

NVIDIA video görüşmesi

Meta ya da Elon Musk’ın yeni girişimi gibi geniş kaynaklara sahip olan şirketler, Nvidia ile olan iyi ilişkilerini de kullanarak bir şekilde bu GPU’lardan temin ediyor etmesine ama sıra daha küçük çaplı girişimlere ve start-up’lara geldiğinde ortaya farklı bir tablo çıkıyor. Yapay zeka alanındaki projelerini hayata geçirmek için çok sayıda GPU satın almak isteyen yeni girişimler, bu GPU’ları temin etmekte büyük güçlük çekiyor. Çünkü şu sıralar Nvidia GPU’ları yok satıyor.

Piyasadaki bu GPU kıtlığı; Microsoft, Google ve OpenAI gibi yapay zeka alanında rakiplerinden bir adım önde olan şirketlerin, bu üstünlüklerini korumalarını daha kolay hale getiriyor. Çünkü bu şirketlere rakip olabilecek yeni girişimler, başarılı olmaları için olmazsa olmaz olan donanımları temin edemiyorlar.

Meta çalışanları Mark Zuckerberg’e güvenmiyor