256 GB’lık yeni MacBook Air düşük SSD hızına sahip

macbook air

Apple’ın geçtiğimiz hafta WWDC’de tanıttığı 15 inç’lik MacBook Air modeli sonunda piyasaya sürüldü. Dizüstü bilgisayar incelemelere konuk oldu ve performansı ölçüldü. 256 GB’lık model, yüksek kapasiteli üst modellere göre daha yavaş SSD hızı sunuyor.

YouTube kanalı Max Tech’te yeni MacBook Air‘a tersine mühendislik yapıldı ve performansıyla ilgili bilgiler verildi. Max Tech’e göre 256 GB’lık yeni Air modeli, yüksek kapasiteli modellere göre daha yavaş SSD hızına sahip. Bunun nedeni ise 256 GB’lık modelin tek bir NAND çipi kullanmasından ileri geliyor. 512 GB, 1 ve 2 TB’lık modeller ise birden fazla NAND çiple donatıldığı için depolama alanında daha yüksek hızlar sunuyor.

En son çıkan 13 inç’lik MacBook Air, 13 inç’lik MacBook Pro ve Mac Mini’nin de 256 GB’lık modelleri tek NAND çipe sahip. Eskiden Apple, 256 GB’lık modellerde iki adet 128 GB’lık çip kullanıyordu, fakat yeni modellerde maliyeti düşürmek için bir tane 256 GB çipe geçiş yaptı.

macbook air

Düşük SSD hızının günlük kullanımda fark edilmesi pek olası değil. Video izlemek, internette dolaşmak, sosyal medyaya bakmak, bir şeyler okumak gibi kullanımlarda düşük hız sorun çıkarmıyor. Ancak dosyaları harici depolama birimine kopyalamak gibi işlevleri etkileyebilir. Eğer yazılım geliştirme gibi işlerle uğraşıyorsanız, 256 GB’lık modellerde problem yaşayabilirsiniz. Mac’lerde fiziksel bellek tamamen kullanıldığı zaman, SSD’nin bir kısmı geçici şekilde sanal bellek olarak kullanılıyor. Bu durum ağır iş yüklerinde sorun çıkarabilir.

Mark Gurman’a göre Apple gelecek sene M3 işlemcili 15 inç’lik MacBook Air çıkarmaya hazırlanıyor. M3 işlemcisi TSMC’nin 3 nm süreciyle üretilecek. Böylece M2’ye göre çok daha yüksek performans ve güç verimliliği sunacak. Mark Gurman, M3 çipinin M2 ile benzer GPU ve CPU çekirdek sayısına sahip olacağını ileri sürdü.

Nvidia GPU’ları yok satıyor