NFT hakkında bilmeniz gerekenler

NFT riskli varlıklar listesine

NFT 2021 yılında oldukça fazla konuşuldu. Değiştirilemeyen dijital korumalı obje olarak adlandırılan NFT, bir eserin dijital mülkiyet belgesi gibi görülebilir.

NFT, dijital dünyada olan bir değeri korumak için kullanılabilir. Dünyada eşi olmayan bu değer bir şirket hissesi olabildiği gibi, koleksiyon kartları, müzik parçaları, resimler, videolar veya bilgisayar ortamında oluşturulan bir dijital sanat eseri de olabiliyor. Ve bu eserler takas edilebilir Token olarak dönüştürülebiliyor.

Token Kryptoparaların yapı taşlarını oluşturuyorlar. Bitcoin değiştirilebilir bir fungible Token ürünüdür. Yani bir Bitcoin farklı bir alt  türü ile değiştirilebilir. Non-Fungible ise değiştirilemez. NFT eşsizdir ve benzersiz öğeleri sertifikalandırır.

NFT riskli varlıklar listesine

Değeri

NFT eserlerinin değerlerini belirlemek oldukça zor. Burada arz talep meselesi ortaya çıkıyor. Ürün her ne kadar farklı ve belirgin olursa değeri o kadar artıyor. Kişi bu dijital eser ile başkalarının ilgisini çekmek ve bu eserin sahibinin kendisi olduğunu göstermek ister. Bu bir oyunda çok özel bir kılıç ya da Gucci tarafından satılan özel bir elbise bile olabilir.

Gerçek dünyada NFT için bir örnek vermek gerekirse Leonardo da vinci nin Mona Lisa eserini gösterebiliriz. Bu eser dünyada tek ve sahibi Louvre müzesi.

Microsoft, metaverse oyunlarına giriş yapacak

Gelecekte NFT

Konser veya bir etkinlikte giriş bileti olarak kullanılabilir. Bir kimlik kartı olarak kullanılabilir. Pasaport işlemlerinde tanımlama işlemlerinde kullanılması mümkün. Oyun içi satın alımlarında oyuncuya güç katan ekipman satışlarında kullanılabilir.

NFT’lerin büyük bir kısmı Ethereum blok zincirini baz alır. 2018 yılında NFT için Ethereum standardı ERC-721 tanıtıldı ve benimsendi. Yani bir NFT yi satın almak için Ethereum blok zinciri bazlı bişr krpto para birimine ihtiyaç duyulur. Kısaca Ether.

Hatırlatmakta fayda var. Ethereum blok zincirin adı. Kripto paranın adı ise Ether.

Metaverse evrene ünlüler yağıyor!

 

Kısaca

Kripto paralarla satın alınan dünyada eşi olmayan dijital objelere verilen ad.

NFT ile satın alabildiğiniz gibi o eseri başkasına da satabiliyorsunuz 2017 yılında ilki gerçekleşti. Beeple adlı bir sanatcı 69 milyon Euro ya Everydays: The First 5000 Days adlı eserini Christies adlı açık arttırma evinde sattı.

Eşi olmayandır, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz ve yok edilemez. Blok zinciri tarafından korunur.

NFT eserleri başkaları tarafından görülebilir ama sahipliği tek kişiye aittir.

Değerini insanlar belirliyor. Insanlar bu eserin eşsiz olduğunu ve çok değerli olduğunu karşılıklı olarak anlaşıyorlar.

Eserler kriptografik olarak imzalanabiliyor. Copyright yani telif hakkı vardır

Bazı tokenlar oyunlarda ve dijital dünyalarda da kullanılabiliyor

Kendiniz de oluşturabilirsiniz. Ne kadar tanınıyorsan değeri o kadar artar.

Apple Tim Cook tartışmaları ile gündemde: Yatırımcılar endişeli