Neuralink İkinci Hastasından Vazgeçti

Neuralink

Beyin çipini insanlar üzerinde test etmeye devam eden Neuralink, bu testler için seçtiği ikinci hastasından son anda programdan çıkardı.

Elon Musk’ın insan beynine çip yerleştirilmesini amaçlayan son girişimi Neuralink, kısa süre önce insanlı deneylere başladı. İlk aşamada testlere katılması için felçli insanları seçen şirket, bu amaç doğrultusunda gönüllü aramaya başladı. Bu programa dahil edilen ilk gönüllü ise Noland Arbaugh oldu. Beynine Neuralink çipi yerleştirilmesinin ardından video oyun oynamak ya da laptopunda gezinmek gibi çeşitli aktiviteleri yapmaya başlayan Arbaugh, Elon Musk’ın şirketi için önemli bir figüre dönüştü.

İlk hastasında oldukça olumlu sonuçlar almayı başaran şirket, şimdiye artık ikinci hastasına geçmiş olmayı umuyordu. Ancak Noland Arbaugh’un aksine ikinci hastada işler planlandığı gibi gitmedi. Nitekim şirket bu testler için seçtiği ikinci hastayı son anda programdan çıkarma kararı aldı.

neuralink

Adı basına açıklanmayan ikinci haftanın önümüzdeki günlerde operasyon geçirmesi ve beynine Neuralink çiplerinin yerleştirilmesi planlanıyordu. Halihazırda felçli olan hastada daha önce tespit edilmeyen başka sağlık sorunları da ortaya çıktığı için şirket bu ameliyatı yapmaktan vazgeçti. Elon Musk konu hakkında yaptığı açıklamada, bu testler için en doğru kişileri bulmanın elzem olduğunu söyledi. Çünkü olası bir sorun, tüm bu programın tartışmaya açılmasına sebep olabilir. Bu yüzden şirket ilk insan denekleri konusunda sık eleyip ince dokuyor.

Ancak şirketin bu kadar süre içinde sadece bir başarılı çip implantı yapabilmiş olması şirketin planlarını hayata geçirme konusundaki becerisini tartışmaya açmış durumda. Elon Musk’ın büyük hayalleri olsa da iş bunları hayata geçirmeye geldiğinde, genelde gerçekçi olmayan hedefler koyuyor. Bu noktada artık bu aşikâr hale gelmiş durumda. Elbette bu, sonunda başarılı olunmayacağı anlamına gelmiyor ama Musk’ın koyduğu hedeflerin belirttiği sürede gerçekleşme oranını gitgide düşürüyor.

Apple Intelligence, Vision Pro’ya Geliyor