Elon Musk’ın beyin çipi projesi Neuralink, insanlı testlere başlamak için çok tartışılan bu deneylere katılacak kişileri toplamaya başladı.
Çılgın projelerine her geçen gün bir yenisini daha ekleyerek deli ile dahi arasındaki o ince çizgide yürümeye devam eden Elon Musk, özellikle Twitter’ı satın aldıktan sonra hepten tartışmalı bir figüre dönüşmüş durumda. Ancak Elon Musk belki de en tartışmalı projesini henüz tam anlamıyla hayata geçirmiş değil. Çünkü bu proje Twitter’da bilgi kirliliğine sebep olmaktan ya da Starlink ile Dünya’nın etrafına bir uydu ağı kurmaktan çok da tehlikeli olabilir. Söz konusu bu proje, çok yakında insanlı testlere başlayacak olan Neuralink projesi. Yani Elon Musk’ın insan beynine çip yerleştirme projesi.
Musk önderliğinde yürütülen Neuralink projesi, insan beynine bir çip entegre edilmesi suretiyle bilişsel bazı işlevlerin geri getirilmesini amaçlıyor. İlk aşamada felç ya da körlük gibi durumlara yardımcı olacak şekilde tasarlanan bu teknolojinin, ileride insanların bilişsel kapasitelerini genişletecek bir araca dönüşebileceği de konuşuluyor. Bir süredir maymunlar üzerinde test edilmekte olan bu çipler, çok yakından insanlar üzerinde de test edilmeye başlanacak.
FDA’nin, yani Amerika’da sağlık testlerinin denetiminden sorumlu olan kurumun kısa süre önce insanlı testlere başlaması için yeşil ışık yaktığı Neuralink, bu testlere katılacak kişileri bulmak için çalışmalara başladı. Altı yıl sürecek bu test sürecinin PRIME Study (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) olarak adlandırılan ilk aşamasında, omur hasarı ya da ALS sebebiyle tetraplegia oluşan hastalara belli başlı araçları beyniyle kontrol etme yetisi verilmeye çalışılacak.
R1 olarak adlandırılan ameliyat robotunun gerçekleştireceği ameliyat ile N1 çipi takılan hastalar, ameliyattan sonraki 18 ay boyunca yakından takip edilecek. Haftana en az iki saat boyunca şirketin belirlediği çalışmalara katılacak olan bu hastalar, aynı zamanda bu süreçte dokuz kez de kliniği ziyaret etmek zorunda kalacak. Ancak bunun ötesinde testler hakkında bilinenler oldukça kısıtlı.