Apple’ın Çin Sorunları Devam Ediyor: iPhone Satışları Düşebilir

Apple Çin

Apple’ın Çin pazarındaki sıkıntıları bu yıl da devam edecek gibi görünüyor. Analistler iPhone 16’nın Çin’deki satış performansı konusunda temkinli.

Bildiğiniz gibi Apple, geçtiğimiz yıl iPhone 15 satışları konusunda aradığını bulamadı. iPhone 15 serisi yine etkileyici satış rakamlarına ulaştı ulaşmasına ama aynı zamanda beklentilerin de altında kaldı. Bunun başlıca sebeplerinde biri de Çin’deki iPhone satışlarında kayda değer bir düşüş yaşanmasıydı. Bir yandan Huawei’nin dönüşü, diğer yandan Honor’un yükselişi derken, Çinli kullanıcılar daha çok yerel markalara yöneldiler. Bu da Apple’ın Çin’de aradığını bulamamasına sebep oldu. Üstelik gelen son haberlere bakılırsa bu yıl da benzer bir tabloyla karşı karşıya kalabiliriz.

Pazar araştırma şirketi UBS Global Research’ün önde gelen analistlerinden David Vogt, iPhone 15 serisi gibi iPhone 16 serisinin de Çin’de sıkıntı yaşayacağı görüşünde. Amerikalı teknoloji devi bu yıl Apple Intelligence ile birlikte iPhonelara dikkat çekici yapay zeka özellikleri ekleyecek olsa da Vogt bunun Çinli kullanıcıları ikna etmek için yeterli olmayacağını düşünüyor.

iPhone 16'da iki büyük yenilik

Özellikle Huawei’nin yeniden yükselişinin iPhone satışlarını kötü etkilemeye devam edeceği düşünülüyor. Apple Intelligence iPhonelar için önemli bir satış noktası haline gelecek olsa da Huawei ve Samsung gibi şirketlerin de benzer özellikler sunmaya başlayacağı biliniyor. Bu yüzden bunun tek başına yeterli olmayacağı düşünülüyor. Analistlerin dikkat çektiği bir diğer nokta da bu yapay zeka özelliklerinin iPhone 16 Pro gibi üst modeller dışında çalışmayacağı gerçeği. Bu teknoloji gelişmiş işlemcilere ihtiyaç duyduğu için iPhone 16 Pro altı modeller bundan faydalanamayacak. Bunun da hem iPhone 15 serisinin hem de standart iPhone 16’nın satış rakamlarını kötü etkileyeceği düşünülüyor.

Apple Intelligence, Vision Pro’ya Geliyor