Netflix hisseleri eski günlerini aratmıyor

Netflix

Netflix’in şifre paylaşımını yasaklama kumarı tutunca şirketin hisseleri 2022’deki düşüş öncesinde olduğu noktaya yeniden yaklaştı.

Dijital platformunda orijinal içerikler yayınlamaya başladıktan sonra hızla büyüyerek dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline gelen Netflix, o günden sonra frene hiç basmadı ve her çeyrekte abone sayısını biraz daha arttırdı. Ta ki geçtiğimiz yıla kadar. Geçtiğimiz yıl ise bu gidişat bir anda tersine döndü ve şirket yıllar sonra ilk kez abone kaybetti. Daha da kötüsü bu düşüş borsada büyük yankı uyandırdı. Şirketin yıllardır aslında potansiyeline dayanarak reel değerinin üstünde seyreden hisse değeri, bir anda çakıldı. Şirket kısa süre içinde değerinin yarısına düştü. Bu da özellikle yatırımcıların paniğe kapılmasına sebep oldu.

2022’de kendisini böyle zorlu bir sürecin içinde bulan ve buradan toparlanıp toparlanamayacağı bile şüpheli hale gelen Netflix, yaptığı hamleler sayesinde bu zorlu süreci başarıyla atlatmış gibi görünüyor. Öyle ki hisseleri bugünlerde, 2022’deki düşüşün öncesinde olduğu noktalara yeniden yaklaşmış durumda. Peki Netflix bunu nasıl başardı?

Netflix ve Microsoft arasında gizli anlaşma!

Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan krizin ardından şirket pek çok önemli adım attı. İlk olarak kemer sıkma politikalarını devreye soktu. Bir yandan işten çıkarma kararıyla personelde küçülmeye giderken, bir yandan da içerik tarafında masrafları kısmaya başladı. Bu uğurda çeşitli projeleri rafa kaldırdı; bazı devam eden projeleri de iptal etti.

Ancak şirketin hamleleri kemer sıkma politikaları ile sınırlı kalmadı. Şirket aynı zamanda abonelik ücretlerine de zam yaptı. Ancak bunu yaparken abone kaybetmemek için de tarihinde ilk kez reklamlı bir paket sundu. Gelen son bilgiler bu paketin her geçen gün daha popüler hale geldiğini gösteriyor. Üstelik bu sayede şirkete yeni bir gelir kapısı daha açıldı: reklam gelirleri.

Şirketin son hamlesi ise şifre paylaşımını yasaklamak oldu. Kullanıcı nezdinde tepkiyle karşılanan bu karar şirket için bir kumar olarak görünüyordu. Ancak şirketin bu kumarı tuttu. Şifre paylaşma yasağının devreye sokulmasının ardından bazı kullanıcılar hesaplarını iptal etti belki ama çoğu kendi hesaplarını açmaya razı oldu. Bu da Netflix’in abone sayısında ciddi bir artış yarattı. Piyasalar da bu artışa olumlu cevap verdi ve böylece şirketin hisseleri yüzde 3 değer kazandı. Bu son yükselişle birlikte şirketin hisseleri 2022’de düşüş öncesi olduğu noktaya yaklaştı.

Meta çalışanları Mark Zuckerberg’e güvenmiyor